Nasza ryba-hybryda pod ochroną UE

PLIN
Szefowa Regionalnego Ośrodka Kultury Doliny Karpia Elżbieta Mostowik, kierownik referatu promocji i rozwoju UM Tomasz Wieliczko, burmistrz Zbigniew Biernat i Franciszek Sałaciak, prezes Stowarzyszenia Doliny Karpia.Fot. PAWEŁ PLINTA
Szefowa Regionalnego Ośrodka Kultury Doliny Karpia Elżbieta Mostowik, kierownik referatu promocji i rozwoju UM Tomasz Wieliczko, burmistrz Zbigniew Biernat i Franciszek Sałaciak, prezes Stowarzyszenia Doliny Karpia.Fot. PAWEŁ PLINTA
TRADYCJA. Burmistrz Zatora Zbigniew Biernat oraz Lokalna Grupa Producencka Karpia Zatorskiego zaprosili wczoraj na konferencję prasową. A chwalono się niedawną rejestracją karpia zatorskiego jako Chronionej Nazwy Pochodzenia - produktu regionalnego UE.

Szefowa Regionalnego Ośrodka Kultury Doliny Karpia Elżbieta Mostowik, kierownik referatu promocji i rozwoju UM Tomasz Wieliczko, burmistrz Zbigniew Biernat i Franciszek Sałaciak, prezes Stowarzyszenia Doliny Karpia.Fot. PAWEŁ PLINTA

Dlaczego karp zatorski jest wyjątkowy? Produkcja tej smacznej ryby prowadzona jest na terenie trzech gmin: Zator i Przeciszów oraz Spytkowice. Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, obszar geograficzny produkcji karpia zatorskiego obejmuje łącznie 134 km2, przy czym w największym stopniu prowadzona jest ona na terenie gminy Zator.

Ryba to z nie byle jakim pochodzeniem! Przemawia za nią unikalna siła tradycji. "Karp linii zatorskiej jest linią rodzimą, wywodzącą się z rasy karpia polskiego (galicyjskiego). Linia ta została wyhodowana z materiału miejscowego, w drodze wieloletniej selekcji. Karp zatorski jest hybrydą powstałą w wyniku krzyżowania czystej linii karpia zatorskiego z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską" - opisują specjaliści. Dodajmy też, że owa rybka charakteryzuje się "dobrym wygrzbieceniem, zwartą formą i oliwkowym lub oliwkowo-niebieskim kolorem".

Zaś delikatny smak ryby jest przede wszystkim zasługą chowu dwuletniego. Tymczasem w Polsce i krajach ościennych, jak Czechy i Niemcy dominuje trzyletni cykl hodowlany. Ponadto karp zatorski wie co dobre, odżywia się w znacznej mierze pokarmem naturalnym, a do dokarmiania służą wysokiej jakości naturalne, też pochodzące z naszej okolicy pasze zbożowe. Dodajmy, iż rybacka tradycja w Zatorze ma lat kilkaset. Początki rybactwa - stawowej hodowli, wedle danych ministerstwa, sięgają XIV wieku.

Procedura rejestracji w charakterze produktu regionalnego UE to nie przelewki i też swoje trwała - bo od roku 2007. Wpierw Zatorskie Towarzystwo Wędkarskie uzyskało kilka tysięcy złotych dofinansowania na opracowanie stosownej specyfikacji. - Z inicjatywy burmistrza Zatora zawiązana została także Lokalna Grupa Producencka Karpia Zatorskiego w skład, której weszli Rybacki Zakład Doświadczalny w Zatorze oraz Zatorskie Towarzystwo Wędkarskie. Grupa producencka złożyła wniosek o rejestrację produktu w Unii Europejskiej. W pierwszej kolejności został oceniony na poziomie krajowym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a następnie już przez urzędników w Brukseli - referują w Urzędzie Miejskim w Zatorze. - Po uzupełnieniach ostateczna wersja wniosku została pozytywnie zaopiniowania i ostatecznie zaakceptowana.

Karp zatorski to kolejny polski produkt na prestiżowej unijnej liście. Jest ona gwarancją najwyższej jakości. A wśród owych 28 kulinarnych perełek znalazły się m.in.: bryndza podhalańska, oscypek, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, rogal świętomarciński, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, śliwka szydłowska czy jabłka łąckie.

System unijnej rejestracji nazw produktów regionalnych stanowi narzędzie ochrony - prawo chroni je przed próbami podszywania się pod ich markę - a zarazem promocyjną dźwignię dla rodzimych specjałów.

W lutym 2007 roku Karp Zatorski został także wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego.
Zaś w piątek na naszych łamach - także o pysznym karpiu wędzonym oraz zbliżającym się wielkim Święcie Karpia.

(PLIN)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie