Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Natka pietruszki to prawdziwa bamba witaminowa. Co z niej zrobić? Proste i zdrowe – pesto pietruszkowe [PRZEPIS]

mad
Natka pietruszki to niewątpliwie królowa… witaminy C! Można z niej zrobić pyszne pesto. Zobacz przepis.
Natka pietruszki to niewątpliwie królowa… witaminy C! Można z niej zrobić pyszne pesto. Zobacz przepis. Fot. archiwum
Bogata w witaminy C, A, beta-karoten i żelazo. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas. Wzmacnia wzrok, działa moczopędnie, usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Natka pietruszki, bo o niej mowa, to prawdziwy, polski superfood! Zobacz przepis na pietruszkowe pesto, które świetnie nadaje się nie tylko jako dodatek do makaronów, ale też pieczywa np. w formie chrupiących, chlebowych paluchów.

Natka pietruszki to niewątpliwie królowa… witaminy C! Już jedna garść tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!

Natka pietruszki, obok koperku, jest jednym z popularniejszych ziół używanych w naszej kuchni. Ceniona jest za orzeźwiający smak i wiele właściwości zdrowotnych.

Oprócz wspomnianej witaminy C, ma w sobie ogromne ilości kwasu askorbinowego oraz żelaza. Świetnie też wpływa na wzrok, dzięki zawartości karotenoidów.

Natka pietruszki, obok koperku,  jest jednym z popularniejszych ziół używanych w naszej kuchni.
Natka pietruszki, obok koperku, jest jednym z popularniejszych ziół używanych w naszej kuchni. fot. pixabay

Najlepsza jest świeża, gdyż po czasie traci swoje prozdrowotne właściwości. Nie powinno się jej suszyć. Można ją oczywiście mrozić, ale na szczęście teraz można ją kupić praktycznie przez cały rok.

Pesto pietruszkowe [PRZEPIS]

Składniki:

  • słonecznik łuskany - ½ szklanki
  • natka pietruszki - 2 pęczki
  • sok z cytryny -1 łyżka
  • skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka
  • czosnek - 1 ząbek
  • oliwa z oliwek - 100 ml
  • starty parmezan - 15 g
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • chleb tostowy pełnoziarnisty

Wykonanie pesto:
Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz. Całość zmiksować blenderem do uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.
Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki
i podajemy z pesto pietruszkowym.

od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Natka pietruszki to prawdziwa bamba witaminowa. Co z niej zrobić? Proste i zdrowe – pesto pietruszkowe [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski