9 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e3/8e/5db867ece5dd3_o_large.jpg)
fot. Wibowo Djatmiko/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha
Tempeh
Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi, które dzięki działalności grzyba Rhizopus oligosporus zyskują zwartą konsystencję, przez co można je przyrządzać jak mięso. Są też bogate w witaminy z grupy B i dobrze przyswajalne składniki mineralne, uwolnione w procesie fermentacji z kompleksów błonnikowych. Pochodzący z Indonezji tempeh zawiera tyle białka, co chude mięso, i spożywany w postaci surowej wspomaga korzystną mikroflorę jelitową, m.in. bakterie rodzaju Bifidobacterium. Dostępne są też podobne produkty zawierające dodatek innych nasion roślin strączkowych, np. cieciorki czy fasoli, albo zawierający wyłącznie te składniki.