MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi,...
fot. Wibowo Djatmiko/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Tempeh

Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi, które dzięki działalności grzyba Rhizopus oligosporus zyskują zwartą konsystencję, przez co można je przyrządzać jak mięso. Są też bogate w witaminy z grupy B i dobrze przyswajalne składniki mineralne, uwolnione w procesie fermentacji z kompleksów błonnikowych. Pochodzący z Indonezji tempeh zawiera tyle białka, co chude mięso, i spożywany w postaci surowej wspomaga korzystną mikroflorę jelitową, m.in. bakterie rodzaju Bifidobacterium. Dostępne są też podobne produkty zawierające dodatek innych nasion roślin strączkowych, np. cieciorki czy fasoli, albo zawierający wyłącznie te składniki.

Zobacz również

Resoviacy zagrają cztery mecze sparingowe

Resoviacy zagrają cztery mecze sparingowe

Nowy mural na terenie Miejskiej Energetyki Cieplnej w Koszalinie [ZDJĘCIA]

Nowy mural na terenie Miejskiej Energetyki Cieplnej w Koszalinie [ZDJĘCIA]

Polecamy

Próbujesz zasnąć i nagle czujesz TO. Co oznacza szarpnięcie przy zasypianiu?

Próbujesz zasnąć i nagle czujesz TO. Co oznacza szarpnięcie przy zasypianiu?

Autobus z napędem wodorowym będzie jeździł na drodze do Morskiego Oka

Autobus z napędem wodorowym będzie jeździł na drodze do Morskiego Oka

Porażenie piorunem jest niebezpieczne, ale nie musi być śmiertelne. Jak go uniknąć?

Porażenie piorunem jest niebezpieczne, ale nie musi być śmiertelne. Jak go uniknąć?