Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nauczą się gotować lokalnie

(JAN)
Edukacja. Zakończyła się rekrutacja do projektu "Gotuj lokalnie", w ramach którego uczniowie szkół średnich o profilu gastronomicznym poznają tajniki wykorzystania produktów lokalnych w nowoczesnej kuchni polskiej.

Wśród 18 placówek zakwalifikowanych do programu znalazły się dwie z województwa małopolskiego - Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie i Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. ks. prof. Józefa Tischnera w limanowej.

Uczestnicy programu realizowanego przez fundację Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej wezmą udział w zajęciach praktycznych i teoretycznych, a także będą mieć okazję, by zaprezentować swoje umiejętności przed doświadczonymi kucharzami i dziennikarzami kulinarnymi.

- W tym roku zgłosiło się aż 86 placówek z całej Polski. To duża szansa dla młodzieży, także z mniejszych miejscowości, by kształcić się pod okiem najlepszych - mówi Marek Zagórski, prezes zarządu fundacji EFRWP.

Projekt "Gotuj lokalnie" podzielony jest na trzy etapy: szkolenie z szefami kuchni, które w tej edycji przeprowadzą m.in. Marcin Budynek, Jerzy Pasikowski i Joseph Seeletso, skierowane do nauczycieli, warsztaty kulinarne prowadzone przez nauczycieli w szkołach (w tym zajęcia teoretyczne i praktyczne), a także konkurs dla uczniów na danie główne wykorzystujące produkty regionalne.

Jego zwycięzcy otrzymają nagrodę specjalną - kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Dodatkowo na wszystkich finalistów czekają nagrody rzeczowe.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski