Wśród 18 placówek zakwalifikowanych do programu znalazły się dwie z województwa małopolskiego - Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie i Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. ks. prof. Józefa Tischnera w limanowej.
Uczestnicy programu realizowanego przez fundację Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej wezmą udział w zajęciach praktycznych i teoretycznych, a także będą mieć okazję, by zaprezentować swoje umiejętności przed doświadczonymi kucharzami i dziennikarzami kulinarnymi.
- W tym roku zgłosiło się aż 86 placówek z całej Polski. To duża szansa dla młodzieży, także z mniejszych miejscowości, by kształcić się pod okiem najlepszych - mówi Marek Zagórski, prezes zarządu fundacji EFRWP.
Projekt "Gotuj lokalnie" podzielony jest na trzy etapy: szkolenie z szefami kuchni, które w tej edycji przeprowadzą m.in. Marcin Budynek, Jerzy Pasikowski i Joseph Seeletso, skierowane do nauczycieli, warsztaty kulinarne prowadzone przez nauczycieli w szkołach (w tym zajęcia teoretyczne i praktyczne), a także konkurs dla uczniów na danie główne wykorzystujące produkty regionalne.
Jego zwycięzcy otrzymają nagrodę specjalną - kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Dodatkowo na wszystkich finalistów czekają nagrody rzeczowe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?