Pozbądź się tych rzeczy. Są niebezpieczne dla Twojego zdrowia produkty! Nowe ostrzeżenia GIS dotyczą m.in. łyżek, salami, sałatek, ciastek, czy suplementów diety. Zobacz też inne produkty zagrażające zdrowiu i życiu. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega!
Takie są najnowsze ostrzeżenie GIS z 22.03.2023. Jeżeli masz już któryś z powyższych produktów, możesz go zwrócić do sklepu lub wyrzucić.
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega. Łopatka kuchenna zawiera szkodliwe substancje
Pozbądź się o tych produktów dla własnego dobra. ach. Najnowsze dane od Głównego Inspektora Sanitarnego z 22 marca 2023 roku mówią m.in. o przedmiotach codziennego użytku, suplementach diety, czy produktach spożywczych. Sprawdź także pozostałe niezdrowe produkty wycofane ze sprzedaży. Zapoznaj się również z wynikami kontroli oraz aktualnymi ostrzeżeniami GIS.
GIS regularnie kontroluje sprzedawane przez sklepy produkty i co rusz odkrywa różnorakie nieprawidłowości. Dlatego też co chwila zleca wycofywanie niebezpiecznych dla zdrowia i życia wyrobów, które do tej pory mogliśmy kupić w naszych sklepach. Oprócz niezdrowej żywności Główny Inspektor Sanitarny zaleca również pozbycie się niektórych suplementów diety, a nawet produktów użytku codziennego.
Najnowsze ostrzeżenia GIS mówią m.in. o łyżkach, w których dochodzi do migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, które są szkodliwe dla zdrowia. W wielu produktach wytrąca się też tlenek etylenu, substancja zabroniona do stosowania w żywności w Europie. Tlenek etylenu jest sklasyfikowany jako substancja kategorii 1B ze względu na działanie rakotwórcze, mutagenne lub działanie szkodliwe na rozrodczość.
Aby chronić swoją rodzinę sprawdź aktualne ostrzeżenia GIS, przeczytaj daty ważności i numery partii produktów i pozbądź się ze swojego domu tych szkodliwych substancji. Listę wycofanych wyrobów z ostatnich miesięcy znajdziesz w naszej galerii:
KTÓRE PRODUKTY ZOSTAŁY WYCOFANE ZE SKLEPÓW? ZNAJDZIESZ W NASZEJ GALERII
Główny Inspektor Sanitarny: Zalecenia dla konsumentów:
- Trzeba wyrzucić produkty z partii objętych komunikatem. Nie wolno ich jeść.
- Jeśli wystąpią objawy zatrucia pokarmowego po spożyciu szkodliwych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS regularnie. Znajdziesz w nich informacje o stwierdzonych niebezpieczeństwach i nieprawidłowościach, które mogą być groźne dla naszego zdrowia.
Przeczytaj także: GIS wycofuje produkty ze sklepów. Wykryto salmonellę. Sprzedawały ją m.in. Biedronka, LIDL, Żabka, McDonald's i Selgros
Jaja – co powinieneś wiedzieć?
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.
Zakup jaj
Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
Przechowywanie
Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
Przygotowywanie dań/potraw
- Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
- Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
Podawanie posiłków
Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.
Ostrzeżenie GIS. Żywność i artykuły spożywcze wycofane ze sklepów. Mogą być szkodliwe da zdrowia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

HUAWEI Watch Fit 2 Active Czarny
Ekran AMOLED o przekątnej 1.74 cala z ultrawąskimi…
kup teraz

Withings ScanWatch (HWA09-model 3-All-Int)
Withings ScanwatchPierwszy hybrydowy smartwatch z …
kup teraz

Samsung Galaxy Watch5 Pro SM-R920 45mm Czarny
Waga: 46,5 gWymiary: 45,4 x 45,4 x 10,5 mmTyp (dam…
kup teraz

Amazfit GTS 3 Czarny
Amazfit GTS 3 Graphite Black Amazfit GTS 3 to potę…
kup teraz

Amazfit GTR 3 Pro Brązowy
Duży ekran Ultra HD Amoled. Zaprojektowany w klasy…
kup teraz

GARMIN Fenix 7 Srebrno-szary (100254001)
Jest 7 dni w tygodniu, a zegarki z serii fēnix 7 s…
Strefa Biznesu - Ceny samochodów elektrycznych zaczynają spadać.