Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie tylko karp. Jakie ryby przygotować na Wigilię 2023? Co podać zamiast karpia? [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Jakie ryby przygotować na Wigilię 2023? Co podać zamiast karpia? Zobaczcie przepisy!
Jakie ryby przygotować na Wigilię 2023? Co podać zamiast karpia? Zobaczcie przepisy! Fot. 123 RF
Nie tylko karp – przepisy na inne wigilijne ryby. Nie każdy przepada za charakterystycznym smakiem karpia, jednak – według tradycji – ryba na stole wigilijnym pojawić się musi. Co zatem podać? Zobaczcie najlepsze przepisy na wigilijne ryby.

Ryby na wigilijnym stole symbolizują Chrystusa. Powinny więc znaleźć się na świątecznym stole. Co ciekawe - nasi pradziadowie zajadali się zupełnie innymi rybami niż karp! Na stołach były łososie, liny, szczupaki, okonie, leszcze, czeczugi, dorsze i śledzie. Karp pojawił się dopiero po wojnie, ponieważ kraj był w ruinie, a stawy "karpiowe" można było szybko zapełnić! Stąd zapewne popularność karpia na wigilijnych stołach. Więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nieco odejść od tej młodej tradycji i podać inną rybę!

Ryba po grecku – przepis Koła Gospodyń Wiejskich

Ryba po grecku – przepis Koła Gospodyń Wiejskich.
Ryba po grecku – przepis Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Składniki

  • 1 kg filetów mintaja
  • ½ kg marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 duża pietruszka
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 jajka (do panierowania ryby)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia ryby
  • 1 kostka masła
  • przyprawy do smaku według uznania: wegeta, pieprz, sól, przyprawa do ryby

Wykonanie
Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę pamiętając, aby ich nie mieszać przed duszeniem. Cebulę kroimy również w kostkę zalewamy wrzątkiem i zagotowujemy. Następnie odcedzamy, aby pozbawić ją goryczki.
Warzywa poddajemy obróbce termicznej - do rondla wkładamy masło, kiedy się rozpuści wkładamy marchewkę i dusimy ją 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dokładamy pietruszkę i znowu dusimy 10 minut, następnie dodajemy seler i tak samo 10 minut pod przykryciem. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy zaparzoną cebulę, koncentrat pomidorowy i oczywiście przyprawiamy do smaku. Jeżeli w trakcie duszenia uznamy, że konsystencja jest zbyt sucha podlewamy wodą tak, aby warzywa były soczyste. Warzywa dzielimy na 3 części.
Rybę oprószamy przyprawą do ryb i lekko solimy, panierujemy i smażymy.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na spodzie układamy 1 część warzyw, na to układamy usmażoną rybę, przykrywamy 2 warstwą i znowu układamy rybkę przykrywamy pozostałą częścią warzyw . Tak przygotowaną potrawę dekorujemy cytryną i pietruszką. Doskonale smakuje na ciepło i zimno.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Filet z sandacza w sosie musztardowo-miodowym [PRZEPIS]

Filet z sandacza w sosie musztardowo-miodowym.
Filet z sandacza w sosie musztardowo-miodowym. Fot. archiwum

Składniki

  • filet z sandacza (4 porcje po ok. 150 g)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wina białego półwytrawnego

Składnik na sos

  • musztarda sarepska (2 łyżki)
  • musztarda francuska (2 łyżki)
  • miód wielokwiatowy (2 łyżki)
  • śmietanka słodka 18% (150 ml)

Wykonanie
Rybę doprawić do smaku solą i pieprzem i usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 5-6 minut.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i podgrzać często mieszając.
Gotową rybę wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem.
Przepis Roberta Muzyczki

Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym [PRZEPIS]

Nie tylko karp. Jakie ryby przygotować na Wigilię 2023? Co podać zamiast karpia? [PRZEPISY]
Fot. Stanisław Romek

Składniki

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • łyżka masła
  • por
  • łyżka tapioki
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie
Najpierw na gotującą się wodę wrzucić tapiokę i gotować ją do momentu, aż będzie przezroczysta i miękka.
Sok z cytryny zagotować, wrzucić do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzić. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotować soczewicę. Pory pokroić na krążki i udusić na łyżce masła, trochę posolić. Dorsza pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Na talerzu ułożyć soczewicę z dorszem, udekorować porami i kawiorem cytrynowym (tapioka w cytrynie).
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Pierogi z wędzonym łososiem na wigilijny stół [PRZEPIS]

Pierogi z wędzonym łososiem.
Pierogi z wędzonym łososiem. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk)

  • 300 g mąki pszennej 
  • 150 ml gorącej wody 
  • 1 łyżka masła 
  • 1/2 łyżeczki soli

  
Składniki na farsz 

  • 250 g białego sera 
  • 150 g wędzonego łososia 
  • opcjonalnie szczypta soli i pieprzu

 
 
Składniki na sos śmietanowo-koperkowy

  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 4 łyżki śmietany 18% 
  • 1/2 pęczka świeżego koperku 
  • sól, pieprz do smaku

 
 
Wykonanie 
Ciasto: Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na min 20 minut pod szklane naczynie. Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie minutę od momentu wypłynięcia.
Farsz: Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego łososia oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Sos śmietanowo-koperkowy: Masło roztopić i zagęszczamy mąką. Dolać wodę, a następnie śmietanę. Mieszać cały czas łyżką lub rózgą, by składniki się połączyły. Doprawić solą. Polać sosem ugotowane pierożki, wyłożone na talerz.
Przepis Joanny Tokarz

Filet z dorsza zapiekany ze świeżym bakłażanem [PRZEPIS]

Filet z dorsza zapiekany ze świeżym bakłażanem.
Filet z dorsza zapiekany ze świeżym bakłażanem. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 40 dag świeżego fileta z dorsza
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula czerwona
  • 4,5 łyżki oleju
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie
Bakłażana pokroić w podłużne plastry. Oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Olej wymieszać z pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu czarnego.
Rybę pokroić na dwa kawałki. Posmarować marynatą. Na rybie ułożyć cebulę. Następnie zawinąć rybę w plasterki bakłażana. Wierzch posmarować pozostałą marynatą i ułożyć pozostałą cebulę.
Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nie tylko karp. Jakie ryby przygotować na Wigilię 2023? Co podać zamiast karpia? [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski