Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy na ryby i owoce morza z różnych zakątków świata

opr. Magda Smoleń
Jedzmy ryby i owoce morza na zdrowie! Zobacz ciekawe przepisy. Na zdjęciu smażone krewetki królewskie.
Jedzmy ryby i owoce morza na zdrowie! Zobacz ciekawe przepisy. Na zdjęciu smażone krewetki królewskie.
Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz, oceanów, rzek i jezior. Ryby, owoce morza, skorupiaki i glony stanowią ważne źródło białka, są pełne składników odżywczych, a dodatkowo mogą być pozyskiwane przy niewielkim wpływie na środowisko. Zobacz przepisy na: smażone krewetki królewskie, pieczonego sandacza, morszczuka po baskijsku i mule w śmietanie po norwesku.

Spis treści

Jedzmy ryby i owoce morza na zdrowie

Woda zajmuje ponad 70 proc. powierzchni naszej planety. Żyje w niej ponad 2200 poławianych gatunków dziko żyjących i ponad 600 hodowanych w akwakulturze – jest więc w czym wybierać!

Oprócz niezwykłych walorów smakowych, ryby i owoce morza dostarczają nam również cennych dla naszego organizmu substancji:

  • białka
  • cynku
  • żelaza
  • witaminy A i B12
  • kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla ludzkiego zdrowia

Niebieski certyfikat MSC – zrównoważony połów

Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy na ryby i owoce morza z różnych zakątków świata

Trzeba jednak pamiętać, że rosnąca konsumpcja ryb i owoców morza, powoduje rosnącą presję na nasze morza i oceany. Dlatego sięgając po produkty niebieskiej żywności, powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na ich cenę, smak i walory odżywcze, ale także na certyfikaty, mówiące o tym, w jaki sposób zostały pozyskane.

  • Niebieski certyfikat MSC wskazuje ryby i owoce morza, które pochodzą ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej.
  • Z kolei zielony symbol ASC oznacza produkty z odpowiedzialnych, ekologicznych hodowli.

Wybierając produkty certyfikowane, pomagamy zachować równowagę ekosystemów morskich, dzięki czemu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z bogactwa zasobów mórz i oceanów.

Smażone krewetki królewskie

Smażone krewetki królewskie.
Smażone krewetki królewskie.

Przepis na pyszne krewetki ze zrównoważonych połowów. Zaskocz swoich znajomych, przyrządzając to proste i zdrowe danie od australijskiego szefa kuchni Lucasa Glanville'a!

To warto wiedzieć o krewetkach
Krewetki to podstawowy składnik wielu kuchni regionalnych w różnych zakątkach świata. Są popularne ze względu na smak i różnorodność gatunkową. Dzikie krewetki poławiane są na całym świecie: w Atlantyku, Pacyfiku, Oceanie Arktycznym oraz Oceanie Indyjskim.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 12 dużych obranych i oczyszczonych krewetek królewskich z certyfikatem MSC
  • 1 fenkuł (koper włoski) pokrojony w plasterki
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
  • 200 g małych ziemniaków ugotowanych na parze
  • 8 zielonych szparagów, pokrojonych
  • 100 g zielonej fasolki ugotowanej na parze
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 60 ml oliwy extra virgin
  • Sok z 1 cytryny
  • 20 ml wody
  • sól morska i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Rozgrzej patelnię, dodaj trochę oliwy, a następnie przyprawione krewetki. Smaż na małym ogniu do uzyskania koloru po obu stronach.
W misce wymieszaj pokrojony fenkuł, czerwoną cebulę, szparagi oraz fasolkę.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj taką samą ilość soku z cytryny, oliwy, musztardy francuskiej i wody. Dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż na talerz. Sałatkę polej dressingiem i wyłóż na ziemniaki.
Ułóż podsmażone krewetki na sałatce i polej je odrobiną dressingu.

Pieczony sandacz

Pieczony sandacz.
Pieczony sandacz.

To warto wiedzieć o sandaczu
Lekki i delikatny sandacz jest popularnym w Europie daniem rybnym, szczególnie w państwach skandynawskich.
Sandacz zamieszkuje wody słodkie, takie jak głębokie jeziora, stawy, kanały i rzeki, jak również słonowodne (np. Morze Kaspijskie, Bałtyk). Występuje głównie w Europie Wschodniej i Azji Wschodniej.
UWAGA: Jeśli masz problem z kupieniem certyfikowanego sandacza MSC ze zrównoważonych połowów, do tego dania możesz śmiało wykorzystać inne białe ryby np. dorsza, morszczuka, mirunę czy czarniaka (dorsza czarnego).

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 cały sandacz z certyfikatem MSC (lub inna ryba biała np. dorsz) o wadze ok. 1,5-2 kg
  • 100 g masła
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • ½ cytryny
  • 2 szalotki
  • sól
  • 2 dymki
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 4 kawałki chleba na zakwasie
  • 600 g ziemniaków

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 210°C. Ułóż rybę w folii w naczyniu żaroodpornym. Zawiń rogi folii. Masło pokrój na małe kawałki, a szalotki na 4-5 kawałków i dodaj do ryby.
Podziel fenkuł i cytrynę na ćwiartki. Obierz ziemniaki i pokrój je na 2-3 części. Dodaj wszystko do ryby. Następnie posyp rybę solą i polej białym winem.
Piecz w piekarniku przez 20-25 minut. Ryba powinna mieć wewnętrzną temperaturę 50-55°C (jeśli przygotowujesz inną rybę, należy odpowiednio zmienić czas pieczenia).
Pokrój drobno dymkę i posyp nią upieczoną rybę.
Podawaj prosto z naczynia żaroodpornego, maczając chleb w sosie.

Morszczuk po baskijsku

Morszczuk po baskijsku.
Morszczuk po baskijsku.

Zdrowa potrawa z morszczuka z klasycznymi dodatkami z północnej Hiszpanii. Przepis brytyjskiego pisarza i restauratora Mitcha Tonksa.

To warto wiedzieć o morszczuku
Morszczuk jest jedną z najzdrowszych ryb, ponieważ jego delikatne mięso zawiera mało tłuszczu przy dużej zawartości fosforu i wapnia – mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego rozwoju układu kostnego. Morszczuki poławiane są na Atlantyku i Pacyfiku.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • ½ suszonej papryczki chilli
  • 4 filety z morszczuka z certyfikatem MSC (ok. 180–200 g każdy), ze skórą
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 20 ml dobrej jakości sosu agrodolce (np. biały ocet balsamiczny)
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • sól

Sos Romesco

  • 4 suszone papryczki chili
  • 100 g blanszowanych migdałów (całe migdały)
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • 12 pieczonych papryczek piquillo
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 25 ml octu sherry
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Suszone papryczki chili, potrzebne do ryby i sosu, mocz w osobnych miseczkach przez 10 minut, następnie odsącz i usuń pestki.
Sos: umieść migdały i 4 namoczone papryczki chili w blenderze i miksuj, aż będą grubo posiekane. Dodaj czosnek, pieczone papryki oraz przyprawy i ponownie zmiksuj. Dodaj ocet, oliwę z oliwek (zostaw 1 łyżkę na później) i szczyptę soli, a następnie miksuj do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
Na dużą patelnię żaroodporną wlej odłożoną wcześniej oliwę. Filety z morszczuka smaż skórką do dołu na lekko złoty kolor. Obróć, a następnie włóż patelnię do piekarnika na ok. 5 minut.
Namoczone suszone papryczki chili pokrój na małe plasterki. Podgrzej czosnek w odrobinie oliwy, dodaj pokrojone chili i szczyptę soli. Gotuj delikatnie przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Gdy czosnek zacznie się rumienić, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Dodaj odrobinę octu oraz posiekaną natkę pietruszki.
Wyjmij rybę z piekarnika. Wyłóż filety na talerz i zdejmij skórkę. Polej odrobiną sosu czosnkowego i podawaj z łyżką sosu Romesco.

Mule w śmietanie po norwesku

Mule w śmietanie po norwesku.
Mule w śmietanie po norwesku.

Pyszny norweski przepis na mule ze zrównoważonych połowów, według fińskiego eksperta sushi, Jespera Björkella.

To warto wiedzieć o mulach
Miękkie mięso małży (muli, omułków) to wyjątkowo zdrowy przysmak, bogaty w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych kluczowych dla zbilansowanej diety.
Omułki jadalne występują głównie we wschodnim i północnym Atlantyku, a jedne z najbardziej znanych łowisk znajdują się w Morzu Białym. Można je również znaleźć na północnym Pacyfiku.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 posiekane szalotki
  • 200 ml białego wina
  • 1 kg muli (małży, omułków) z certyfikatem MSC
  • 300 ml śmietany „double cream” lub kremówki
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki drobno pokrojonego koperku (lub pietruszki) i dodatkowo do dekoracji
  • biały pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Umyj i oczyść małże pod zimną wodą. Jeśli jakieś małże są otwarte, mocno uderzaj nimi o bok durszlaka lub miski – powinny się natychmiast zamknąć. Nie używaj tych, które są otwarte lub mają pęknięte i połamane muszle.
Rozpuść masło w rondelku, dodaj drobno posiekaną cebulę i gotuj na małym ogniu przez 2-4 minuty. Uważaj, aby nie przypalić.
Dodaj wino i małże. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż małże się otworzą. Wyciągnij małże i oddziel te, które się nie otworzyły.
Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, chrzan i koperek (lub pietruszkę) i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Tuż przed podaniem dodaj pieprz, sól i szczyptę cukru. Unikaj gotowania pieprzu, ponieważ sos może stać się gorzki.
Małże polej sosem i udekoruj posiekanym koprem (lub pietruszką). Podawaj z młodymi ziemniakami lub świeżym makaronem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Niebieska żywność – poznaj najciekawsze przepisy na ryby i owoce morza z różnych zakątków świata - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski