Nietypowe potrawy wigilijne. Zobacz TOP 12 niestandardowych dań wigilijnych naszych Czytelników [PRZEPISY]
Świąteczne fizoły Agnieszki Delkowskiej
Składniki
3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś
kilka leśnych grzybów (około 200 g)
3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda)
szklanka wędzonych śliwek, dobra jest suska sechlońska - suszone się nie nadają
2 zgniecione ząbki czosnku
4 suszone grzyby
pół drobno posiekanej cebuli
gałązka świeżego tymianku
sól, pieprz, cząber
Wykonanie
Suska sechlońska jest wilgotna, miękka i nie wymaga żadnego moczenia. Za to suszone grzyby tak, więc te 4 suszone grzybki w naczyniu do gotowania zalać połową szklanki wody i zostawić do namoczenia na około 30 minut, następnie doprowadzić do wrzenia, nie odcedzać.
W garnku, w którym będziemy gotować fizoły, rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na nim cebulę.
Dolać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami, dodać gałązkę tymianku oraz wędzone śliwki i na wolnym ogniu gotować esencjonalny wywar - wystarczy około 20 minut. Na osobnej patelni usmażyć na maśle świeże grzyby. Do wywaru dodać ugotowaną fasolę i przesmażone grzyby. Doprawić sporą ilością pieprzu, cząbrem i delikatnie solą.