Publikacja jest skierowana do sportowców, ale także do wszystkich innych, którym zależy na dobrym zdrowiu i samopoczuciu. Djoković, dzięki pomocy uznanego serbskiego dietetyka, odkrył u siebie alergię na gluten i w chwili, gdy porzucił dawne nawyki zapychania się pizzą i chlebem, w jego karierze nastąpił przełom.
Gluten to białko znajdujące się w zbożach takich jak pszenica, jęczmień i owies. Serb tłumaczy, że dziś zboża są genetycznie modyfikowane, a gdy nasz organizm nie toleruje zawartego w nim glutenu, buntuje się. Znaczne zredukowanie albo wręcz wyeliminowanie zawierających go produktów z naszej diety może niemal z dnia na dzień poprawić komfort życia i uczynić nas zdrowszymi.
Kto chce, niech wierzy. Djoković wielokrotnie podkreśla, że każdy organizm jest inny i niekoniecznie to, co jest dobre dla niego, posłuży każdemu z nas. Radzi tylko, by wsłuchiwać się w swoje ciało i wspomagać je tym, co jest dla niego najlepsze. Prawidłowe żywienie, w którym chodzi nie tylko o dobór produktów, ale i kulturę jedzenia (np. „kiedy siadam do posiłku, nie oglądam telewizji”) najlepiej wyraża tytuł jednego z rozdziałów: „Jesteś tym, co jesz”.
Uzupełniające tę filozofię propozycje Serba na formowanie ciała i umysłu sprawiają, że książka jest niebanalną ofertą dla każdego, kto chce podjąć próbę odmiany stylu życia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?