Pierwsze po kilkudziesięciu latach piwo zostanie uwarzone w Tenczynku w przyszłym roku, a w ciągu 5 lat firma ma osiągnąć zdolność produkowania 100 tys. hektolitrów rocznie.
Browar plebański istniał w Tenczynku już w początkach XVII w. Po jego spaleniu przez Szwedów w latach 1655–57 zbudowano we wsi browar pański.
Nowoczesny jak na ówczesne czasy zakład piwowarski wzniósł w 1857 r. właściciel wsi, hr. Adam Potocki. Piwo w Tenczynku produkowano do lat 40. XX w., kiedy browar został znacjonalizowany, a w dawnych zabudowaniach folwarcznych powstały Zakłady Przetwórstwa Warzywno-Owocowego.
W 2008 r. zakład produkujący m.in. soki i dżemy przejęła firma Gardenau. 28 lutego 2011 r. sprzedała go zaś Makaronom Polskim, a te wyprowadziły produkcję poza Tenczynek. Na zakup dawnego browaru Marek Jakubiak wydał 3 mln zł.
Piwo z browarów regionalnych w Ciechanowie i Lwówku Śląskim na rynku znajduje się od kilku lat. W zeszłym roku ruszyła produkcja w Bojanowie. Jakubiak buduje też nowy browar portowy w Darłowie.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?