Biogospodarka to nowy kierunek powstały na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym. Studia przygotowywać będą do pracy w różnych sektorach produkcji żywności oraz powiązanych z nimi sektorach przemysłu i energetyki. Program nauczania dostosowany jest do wymagań zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, zapewniającego zaspokojenie potrzeb gospodarczych, cywilizacyjnych i kulturowych z równoczesną dbałością o środowisko.
Kolejną nowością w ramach tego wydziału będzie Jakość i Bezpieczeństwo Środowiska. Kierunek oferowany na studiach I i II stopnia ma na celu wykształcenie specjalistów posiadających wiedz i umiejętności z zakresu fizycznych, chemicznych i biologicznych zagrożeń dla jakości i bezpieczeństwa środowiska oraz procedur, metod i technik ich minimalizowania.
Na Wydziale Leśnym, na studiach I stopnia nowością będzie kierunek Przetwórstwo Drewna, którego absolwenci posiadać będą kompetencje do pracy w zakładach, zajmujących się pozyskiwaniem drewna zgodnie z zasadami ochrony środowiska, przedsiębiorstwach wykorzystujących surowiec drzewny w procesie produkcji, w tym w branży tartacznej, stolarki budowlanej, meblarskiej, branży bioenergetyki i wielu innych. Absolwenci będą również przygotowani do pracy w podmiotach zajmujących się ochroną i konserwacją drewna oraz jego wykorzystaniem w niszowych obszarach gospodarki, kultury i sztuki.
Na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt na studiach I i II stopnia pojawi się kierunek Ichtiologia i Rybactwo Śródlądowe. Absolwent będzie wyposażony w poszerzoną wiedzę dotyczącą metod chowu i hodowli ryb. Posiadać będzie umiejętność planowania i prowadzenia racjonalnej gospodarki rybackiej w wodach otwartych w oparciu o istniejące uwarunkowania środowiskowe, prawne i społeczne.
Na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa nowością na studiach I i II stopnia będzie Technologia Roślin Leczniczych i Prozdrowotnych. Po zakończeniu studiów absolwent będzie potrafił prowadzić działalność w obszarze technologii roślin leczniczych i prozdrowotnych. Będzie również wyposażony w wiedzę pozwalającą mu dbać o zachowanie bioróżnorodności w ekosystemach naturalnych i w ramach gospodarki rolnej, troszcząc się równocześnie o zrównoważony rozwój obszarów życia i działalności rolniczej. Absolwenci będą posiadali umiejętność wykorzystania nowoczesnych metod analitycznych do oceny jakości surowców roślinnych oraz kontroli ich bezpieczeństwa na wszystkich etapach produkcji, przechowywania, przetwarzania i wprowadzania na rynek.
Na Wydziale Inżynierii Produkcji i Energetyki nowością w ramach studiów I stopnia będzie kierunek Inżynieria Biosystemów. Absolwent posiadać będzie szeroką wiedzę ogólną dotyczącą wykorzystania nauk inżynieryjnych dla systemów biologicznych. Doświadczenie zebrane na studiach obejmować będzie analizy teoretyczne, projektowanie związane z wykorzystaniem maszyn i zaawansowanych technologicznie urządzeń w systemach produkcji, szczegółową wiedzę w zakresie sensoryki i automatyki oraz robotyki wykorzystywanej w szeroko pojętym sektorze gospodarki żywnościowej i komunalnej.
Na studiach stacjonarnych I i II stopnia limit przyjęć wynosi 3721 miejsc, z czego 2243 miejsca na studiach I stopnia, 1403 miejsca na studiach II stopnia i 75 miejsc na studiach jednolitych magisterskich. Rekrutacja na studia stacjonarne I stopnia potrwa od 1 czerwca do 11 lipca, na studia stacjonarne II stopnia od 1 czerwca do 1 sierpnia. Na kierunek Architektura Krajobrazu zaplanowano egzamin z rysunku odręcznego, który odbędzie się 13 lipca. Rekrutacja na studia niestacjonarne I stopnia potrwa do 22 sierpnia, a na studia niestacjonarne II stopnia do 1 sierpnia (kierunki: Ekonomia, Jakość i Bezpieczeństwo Środowiska, Ochrona Środowiska) lub do 22 sierpnia (kierunek: Ogrodnictwo).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?