Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

NOWY SĄCZ. Konspol na europejskich rynkach

Redakcja
NOWY SĄCZ. Konspol na europejskich rynkach

Kilka w jednym

NOWY SĄCZ. Konspol na europejskich rynkach

Kilka w jednym

W sądeckiej firmie Konspol Holding niedawno odbyło się posiedzenie Zarządu Europejskiego Klubu Drobiarstwa (European Poultry Club). Przedsiębiorstwo prezesa Kazimierza Pazgana od lat jest obecne na rynkach europejskich, m. in. w Niemczech, Francji i Szwajcarii.

   - Spotkaliśmy się w Nowym Sączu, ponieważ Kazimierz Pazgan jest członkiem Zarządu i jednym z założycieli klubu - powiedział nam prezydent EPC Gerhard Wagner. - Jesteśmy stowarzyszeniem branży drobiarskiej z całej Europy, stworzonym po to, by sobie pomagać, by się wspierać, dzielić doświadczeniami. Firma Konspol znana jest w naszych krajach. Tutaj mieliśmy okazję zwiedzić zakład przetwórczy. Zapoznaliśmy się z działalnością całej grupy. Jesteśmy pełni uznania.
   Konspol, działający w Nowym Sączu od ponad 20 lat, zawsze nastawiony był na nowoczesność. Dzisiaj grupa - można tak powiedzieć - jest samowystarczalna. Konspol Holding (dyrektor Małgorzata Poręba) jest zakładem przetwórczym, wytwarzającym najróżniejsze produkty z kurczaka, znane w kraju i za granicą, nagradzane wielokrotnie złotymi medalami na rozmaitych targach.
   W Słupcy w Wielkopolsce działa Konspol Bis (dyrektor Ryszard Bochenek). To jedna z najnowocześniejszych w Europie ubojni drobiu o wydajności 9 tys. sztuk na godzinę. Zastosowana tutaj technologia chłodzenia powietrzem eliminuje zagrożenie przedostania się do mięsa wirusów (tak się zdarza przy chłodzeniu wodą). Sprawia też, że produkt jest smaczniejszy.
   Firma bazuje na własnych kurczętach. Ich hodowlą zajmuje się Pasz Konspol (dyrektor Andrzej Smoter). Jednorazowo obsadza się ponad 2 mln sztuk. W niedługim czasie ma nastąpić podwojenie ilości chowu. Do produkcji wykorzystywany jest tzw. kurczak - wegetarianin, karmiony własnymi paszami roślinnymi, bez dodatków mączek mięsno-kostnych, antybiotykowych stymulatorów oraz tłuszczów zwierzęcych.
   Ponadto w Nowym Sączu funkcjonuje Trans Konspol (dyrektor Wiesław Łatka) - autoryzowany przedstawiciel Seata. W Warszawie Biurem Handlu Zagranicznego Konspol kieruje Ewa Pruska.
   Konspolowskie wyroby dostępne są w Polsce i za granicą w KFC, Mc Donaldhs, w sieciach marketów: Real, Makro, Ahold, Tesco, Globi, Carrefour, Polomarket, w firmach cateringowych Ikea, Gerber, Family Frost. Znajdują również odbiorców we Rosji, Ukrainie i Rumunii.
   - Wkrótce Polska znajdzie się w Unii Europejskiej - komentuje prezes Kazimierz Pazgan. - Sprawa jest trudna. Nasze rodzime firmy stoją przed koniecznością dokonania wielu inwestycji, po to, byśmy mogli rywalizować z producentami z krajów zachodnich. Oni tam już są, dysponują potencjałem hipermarketów. Jest im więc łatwiej. Widzę jednak życzliwość potężnych koncernów, partnerskie podchodzenie do nas. Dlatego jestem optymistą. Uważam, że przygotowywaliśmy się do tej chwili od wielu lat. Znacząca część polskich zakładów na pewno będzie sobie dobrze radzić.

Piotr Gryźlak

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski