O chlebie - dla zdrowia

MM
NAUKA. "Od ziarenka do bochenka - dla zdrowia" - pod takim hasłem odbędzie się dziś zebranie naukowe, na które zaprasza Oddział Krakowski Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.

Będzie można poznać historię chleba, jego rodzaje, właściwości. - Zapraszamy wszystkich, którzy interesują się jakością odżywiania, walorami żywieniowymi chleba - zachęca przewodniczący Oddziału Krakowskiego PTNŻ dr Henryk Bartoń. Jakich ciekawostek będzie można się dowiedzieć? - Składniki antyoksydacyjne w chlebie mogą osłaniać organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają struktury komórek - odpowiada dr Bartoń.

W programie spotkania są wykłady naukowców m.in. o wartości odżywczej i dietetycznej chleba czy o właściwościach antyoksydacyjnych chleba wypiekanego z dodatkiem mąki roślin pseudozbożowych i lnu. Zebranie odbędzie się dzisiaj w budynku Wydziału Farmaceutycznego CM UJ przy ul. Medycznej 9 (dojazd autobusem 103), początek - o godz. 12.15.

(MM)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie