Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Obiad czwartkowy

Redakcja
* Pierogi z kaszą

Składniki na ok. 70 pierogów
Farsz:
2 woreczki kaszy gryczanej
1 kg pieczarek
1 duża cebula
olej do smażenia
Przyprawy:
jarzynka, ew. sól, pieprz i maggi

Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Wyjąć z wody, wysypać kaszę do miski, wystudzić. Pieczarki umyć pod bieżącą wodą, nie obierać, pokroić. Na oleju usmażyć pieczarki na złoty kolor. Pod koniec smażenia lekko posolić. Przełożyć do miski z kaszą. Cebulę pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju tak, aby uzyskała jasnozłoty kolor. Włożyć do miski. Zawartość miski przekręcić przez maszynkę. Następnie przełożyć na patelnię i smażyć parę minut, aby smaki się połączyły, doprawić maggi w płynie, pieprzem. Jeśli przywiera, trzeba podlać odrobiną oleju.

Ciasto - jeden z wielu przepisów, bo wiele gospodyń ma własny pomysł na pierogowe ciasto:
1 kg mąki
szklanka wody

Z mąki i wody zagnieść luźne ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka szklanką, układać na nich łyżeczkę farszu i dokładnie zlepić. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut od chwili wypłynięcia.
Podawać polane odrobiną masła.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski