MKTG SR - pasek na kartach artykułów

OBIAD CZWARTKOWY

Redakcja
*Sałatka z bobu

Dobra, pożywna sałatka potrafi z powodzeniem zastąpić niejeden kotlet, ma ciekawszy smak i jest lżejsza, co w ciepłe dni nie pozostaje bez znaczenia. Można ją spożyć jako danie główne lub dodatek do dania drugiego. W każdym przypadku świetnie smakuje.

*Składniki:
(na 4 osoby)
1 kg bobu
2 ogórki małosolne
3 jajka na twardo
cebulka dymka
2 łyżki majonezu

Bób wypłukać, wrzucić do wrzącej wody, ugotować, zwracając przy tym uwagę, by się nie rozgotował, pod koniec gotowania posolić, pamiętając, że inne składniki sałatki także posiadają sól. Następnie wystudzony bób obrać i przełożyć do miski, dodać starte na dużej tarce ogórki małosolne, jajka na twardo i majonez, aby sałatka była wilgotniejsza można dodać pół łyżeczki oliwy z oliwek, doprawić do smaku. Podawać z pieczywem, ugotowanymi ziemniakami, także jako dodatek do drugiego dania, dobrze smakuje z kurczakiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski