3/17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Tradycyjny krupnik domowy...
fot. fot. pixabay

Tradycyjny krupnik domowy

Składniki
wywar z kurczaka (ok. 3-4 litry)
2-3 garście kaszy
1-2 marchewki
½ selera
1-2 pietruszki
½ pora
5-6 ziemniaków
śmietana (opcjonalnie)
sól, pieprz

Wykonanie
Z kurczaka (udko lub skrzydełka) ugotować wywar, miękkiego kurczaka wyciągnąć, wodę posolić i wsypać kaszę. Gdy kasza będzie już miękka (około 15-20 minut, ale lepiej w krupniku gotować ją nieco dłużej), dodać jarzyny pokrojone w kostkę lub starte na tarce (oprócz ziemniaków, które należy pokroić w kostkę, a pora w paseczki). Gotować do miękkości jarzyn. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Krupnik można zabielić śmietaną, będzie lepszy.
Przepis Justyny Kalemby z Brzezinki

Zobacz również

Muza krakowskich artystów na wystawie Open Eyes Art Festivalu

Muza krakowskich artystów na wystawie Open Eyes Art Festivalu

Myślenice. 100 lat KS Dalin. Drugie stulecie klub zacznie na odnowionym stadionie?

Myślenice. 100 lat KS Dalin. Drugie stulecie klub zacznie na odnowionym stadionie?

Polecamy

Wembley zamknięte. Anglia ukarana za zachowanie kibiców podczas finału Euro 2020

Wembley zamknięte. Anglia ukarana za zachowanie kibiców podczas finału Euro 2020

Carlitos gra jak w Wiśle! Najlepszy strzelec ligi

Carlitos gra jak w Wiśle! Najlepszy strzelec ligi

Nie rozumiem ludzi, którzy nie doceniają dokonań Świątek i Hurkacza [ROZMOWA]

Nie rozumiem ludzi, którzy nie doceniają dokonań Świątek i Hurkacza [ROZMOWA]

Dodaj ogłoszenie