4 z 16
Poprzednie
Następne
Obiady domowe jak u mamy. Klasyczne, tradycyjne dania obiadowe, które zawsze warto przygotować [PRZEPISY]
Klasyczne kotlety mielone
Składniki
½ kg mięsa mielonego
pół bułki
cebula
sól
pieprz
jajko
Dodatkowo
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Bułkę namoczyć, mięso (łopatkę) zemleć w maszynce lub użyć gotowego mięsa mielonego. Mięso dać do miski, bułkę odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do miski. Wbić jajko, posolić, popieprzyć i wyrobić na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi formować kotlety. Zapanierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu dość długo, by nie były surowe w środku.
Przepis Barbary Stachurskiej