2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem...
fot. Fot. NAC

1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem wspominamy tamten chleb, ale czy rzeczywiście był taki dobry? Już za Gierka jakość pieczywa się zmieniała. To właśnie wtedy powstało słynne powiedzenie: „Nie ma lekko, chleb po osiem i bez maku”. To właśnie Gierek pozbawił nas okrągłego chleba, a na stołach królował chleb baltonowski. Swoją nazwę zawdzięczał popularnym w PRL-u sklepom Baltona, stanowiącym synonim luksusu i wysokiej jakości, kojarzonej ze standardami zachodniego konsumpcjonizmu. Czy chleb z cukrem był synonimem luksusu? A nawet chleb z cukrem i śmietaną? Niekoniecznie.

Zobacz również

Zakopane oblężone. Na Krupówkach tłumy. Są turyści, białe misie i nawet kapela romska

Zakopane oblężone. Na Krupówkach tłumy. Są turyści, białe misie i nawet kapela romska

Straż Miejska przekazała zimowe kurtki i swetry Ukraińcom walczącym na froncie

Straż Miejska przekazała zimowe kurtki i swetry Ukraińcom walczącym na froncie

Polecamy

Australian Open. Gigantyczna premia dla polskich tenisistów!

Australian Open. Gigantyczna premia dla polskich tenisistów!

Zakazany owoc odc. 154. Czy Yildiz rzeczywiście urodziła? Streszczenie [10.02]

Zakazany owoc odc. 154. Czy Yildiz rzeczywiście urodziła? Streszczenie [10.02]

Proszowianka uległa Jutrzence w pierwszym sparingu. W bramce… Dominik Zawartka

Proszowianka uległa Jutrzence w pierwszym sparingu. W bramce… Dominik Zawartka

Dodaj ogłoszenie