Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem...
fot. Fot. NAC

Obrzydlistwa na talerzu rodem z PRL? Dziś już nikt tego nie je! A kiedyś tak nam smakowało...

1. Zaczniemy od… chleba z cukrem. Niby z sentymentem wspominamy tamten chleb, ale czy rzeczywiście był taki dobry? Już za Gierka jakość pieczywa się zmieniała. To właśnie wtedy powstało słynne powiedzenie: „Nie ma lekko, chleb po osiem i bez maku”. To właśnie Gierek pozbawił nas okrągłego chleba, a na stołach królował chleb baltonowski. Swoją nazwę zawdzięczał popularnym w PRL-u sklepom Baltona, stanowiącym synonim luksusu i wysokiej jakości, kojarzonej ze standardami zachodniego konsumpcjonizmu. Czy chleb z cukrem był synonimem luksusu? A nawet chleb z cukrem i śmietaną? Niekoniecznie.

Zobacz również

Wojskowy śmigłowiec nad Jelnią Górą. Może być głośno

NOWE
Wojskowy śmigłowiec nad Jelnią Górą. Może być głośno

Śmierć na polnej drodze koło Leszna. Mężczyzna zmarł w samochodzie

NOWE
Śmierć na polnej drodze koło Leszna. Mężczyzna zmarł w samochodzie

Polecamy

Miałam je wszędzie. Małe mrówki w domu – od tego proszku uciekały jak poparzone

Miałam je wszędzie. Małe mrówki w domu – od tego proszku uciekały jak poparzone

Dzięki konturowaniu twoja twarz będzie szczuplejsza! Zobacz nowy sposób

Dzięki konturowaniu twoja twarz będzie szczuplejsza! Zobacz nowy sposób

Śmiertelny wypadek na ul. Monte Cassino. Kierowca wjechał w przystanek, nie przeżył

Śmiertelny wypadek na ul. Monte Cassino. Kierowca wjechał w przystanek, nie przeżył