Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Odchudzające diety: sprawdź, czy na pewno ci nie zaszkodzą! Ciemne strony popularnych diet [PORADNIK DIETETYKA]

opr. Magda Smoleń
Czy szczupła sylwetka jest zawsze oznaką zdrowia? Zobacz, czy popularne diety Ci nie zaszkodzą!
Czy szczupła sylwetka jest zawsze oznaką zdrowia? Zobacz, czy popularne diety Ci nie zaszkodzą! Fot. materiały prasowe
Szczupły, nie zawsze oznacza zdrowy. W dietetyce, jak w każdej dziedzinie, należy zachować zdrowy rozsądek i pamiętać, że zarówno nadwaga, jak i niedowaga mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Jakie mogą być skutki nieprzemyślanego wprowadzenia w życie restrykcyjnych diet? Czym skutkują niedobory najważniejszych składników odżywczych? O tym opowiada dietetyczka z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej – mgr inż. Joanna Mulik-Buczma.

Obecnie dość powszechnie propaguje się zdrowy styl życia. Zalecenia żywieniowe skierowane do społeczeństw zachodnich kładą nacisk przede wszystkim na ograniczenie spożycia i unikanie nadwagi.

Szczupła sylwetka kojarzona jest z pozytywnymi atrybutami, podczas gdy odmienne od współczesnego kanonu piękna wymiary ciała przywołują na myśl raczej negatywne cechy.

Ponadto coraz częściej, w różnych grupach wiekowych obserwuje się niezadowolenie z własnego ciała. Według wielu naukowców za ten stan odpowiadają czynniki społeczne oraz psychologiczne.

Idealne sylwetka coraz mniej osiągalna

Badania nad wpływem czynników społecznych wskazały w szczególności na rolę środków masowego przekazu, kultury i rodziny. Czasopisma ilustrowane, telewizja, serwisy społecznościowe wykorzystują najczęściej wizerunki osób szczupłych i wysportowanych. Nie każdy ma świadomość, że zdjęcia modeli z rozkładówki często upiększane są za pomocą programów graficznych, przez co ideał sylwetki staje się coraz mniej osiągalny.

Ciemne strony słynnych diet

Konsekwencją niezadowolenia z ciała jest m.in. stosowanie różnorodnych diet - od bardzo rygorystycznej diety kopenhaskiej, po monodiety, takie jak dieta grejpfrutowa, czy kapuściana, aż po wysokobiałkową dietę Dukana i obfitującą w tłuszcz dietę Kwaśniewskiego (optymalną). Każda z powyższych diet ma swoje zalety i wady.

Dieta Dukana: negatywny wpływ na organizm

Przykładowo dieta Dukana gwarantuje szybką utratę masy ciała. Dzieli się na kilka etapów:

  • fazę uderzeniową
  • naprzemienną
  • utrwalającą efekty
  • stabilizacyjną

Fazy odchudzające dopuszczają jedynie spożywanie białka oraz warzyw.
Zaletą tej diety z pewnością jest brak poczucia głodu. Niestety ze względu na drastyczne ograniczenie podaży tłuszczu i węglowodanów, organizm bardzo szybko zaczyna odczuwać niedobory energetyczne, co skutkuje zmęczeniem, osłabieniem oraz rozdrażnieniem.

U osób stosujących dietę Dukana obserwuje się również zaburzenie pracy nerek, mózgu i serca. Zbyt duże spożycie białka może negatywnie wpływać na układ nerwowy. Wiąże się to z niedoborem witamin: B, E, A, C oraz pierwiastków takich jak: selen, mangan i magnez.

Dieta Kwaśniewskiego: nie tylko zaburzenia nastroju

Dieta Kwaśniewskiego oparta jest przede wszystkim na produktach tłuszczowych, dozwolonych do spożycia bez ograniczeń, przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości warzyw, owoców i produktów węglowodanowych.
Mimo, że dieta optymalna powoduje szybką utratę masy ciała, może mieć niekorzystny wpływ na organizm. Niewystarczająca ilość spożywanego błonnika zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, a zbyt niskie spożycie warzyw i owoców nie dostarczy odpowiedniej ilości witamin oraz składników mineralnych, a także flawonoidów, co może skutkować chorobami wywołanymi na tle ich niedoborów.

Bardzo duże ograniczenie węglowodanów w diecie Kwaśniewskiego może doprowadzić do ketozy i zaburzeń nastroju. Spożywanie nadmiernej ilości tłuszczów obciąża narządy wewnętrzne: wątrobę, trzustkę i nerki. Odstępstwa od diety, a zwłaszcza zwiększenie spożycia węglowodanów, będzie powodować tycie.

Właściwie każda dieta redukcyjna przy nieodpowiednim zbilansowaniu, może okazać się szkodliwa. W przypadku nieprawidłowego doboru posiłków dochodzi do wcześniej wspomnianych niedoborów pokarmowych, które stanowią coraz większe wyzwanie dla przedstawicieli zdrowia publicznego.

Konsekwencje nieprawidłowej diety

Szacuje się, że aż dwa biliony ludzi na świecie doświadcza niedoborów pokarmowych dotyczących:

  • żelaza
  • cynku
  • kwasu foliowego
  • witaminy A
  • witamin z grupy B

Do objawów klinicznych niedoborów żelaza należy m.in. niedokrwistość mikrocytarna, zapalenie języka, zapalenie kącików ust.
Objawy takie jak: łuszczycopodobna czerwona wysypka, jadłowstręt, depresja, biegunka, kandydoza, mogą świadczyć o niedoborze cynku.
Wcześniej wspomniane witaminy z grupy B, to szeroka grupa związków, biorących udział w procesie metylacji, syntezie DNA oraz metabolizmie fosfolipidów. Niedobory tych związków prowadzą m.in. do zaburzeń pamięci, ogólnego upośledzenia funkcji poznawczych i depresji. Ich podaż jest szczególnie ważna u osób narażonych na stres. Są to tylko niektóre konsekwencje spowodowane nieprawidłową dietą.

Zła dieta to rozregulowanie metabolizmu

Zdarza się również, że na pozór dobrze wyglądająca osoba, cierpi na choroby endokrynologiczne, kardiologiczne, czy gastroenterologiczne. Nagłe chudnięcie, bez wprowadzania zmian w sposobie odżywiania zwykle zwiastuje chorobę.
Poważnym i stale narastającym problemem są zaburzenia odżywiania objawiające się najczęściej w postaci anoreksji i bulimii psychicznej.
Niezwykle ważnym aspektem, są także złe nawyki żywieniowe społeczeństwa, co prowadzi właśnie do niedoborów pokarmowych oraz rozregulowanego metabolizmu.

Współcześnie ludzie najchętniej sięgają po diety gwarantujące szybkie efekty, nie zwracając uwagi na to, jak szkodliwe dla zdrowia mogą być ich konsekwencje.

Wsłuchaj się w swój organizm

Należy pamiętać, że kluczem do sukcesu jest indywidualizacja oraz wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych na podstawie własnych potrzeb, samopoczucia i wyników badań. Nieprawidłowy sposób odżywiania, a dodatkowo stres i brak aktywności fizycznej mogą doprowadzić do wielu schorzeń przywoływanych powyżej, a ponadto prowadzić do nadciśnienia tętniczego, i nowotworów. Dotyczy to zarówno szczupłych osób, jak i tych z nadwagą. Na szczęście coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że odpowiednie żywienie może pomagać w zwalczaniu różnego rodzaju chorób i przedłużać życie, a najnowsze odkrycia naukowe w pełni to potwierdzają.
Nie istnieje jeden uniwersalny sposób odżywiania, idealny dla każdego. W lepszym zrozumieniu potrzeb naszego własnego organizmu z pewnością pomoże kompetentny dietetyk, który ułoży odpowiednio zbilansowaną dietę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Odchudzające diety: sprawdź, czy na pewno ci nie zaszkodzą! Ciemne strony popularnych diet [PORADNIK DIETETYKA] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski