Ogórek kalorie, ogórek kiszony, ogórek morski, czyli...

Ogórek kalorie, ogórek kiszony, ogórek morski, czyli wszystko co musisz wiedzieć o zielonym warzywie!

Redakcja

Dziennik Polski 24

Dziennik Polski 24

Ogórek kalorie, ogórek kiszony, ogórek morski, czyli wszystko co musisz wiedzieć o zielonym warzywie!

Ogórek kalorie, ogórek kiszony, ogórek morski, czyli wszystko co musisz wiedzieć o zielonym warzywie! ©Anna Kaczmarz / Polska Press

Ile soli mają ogórki małosolne, ile kalorii ma ogórek kiszony, dlaczego ogórki są gorzkie, kiszenie ogórków - to najczęstsze pytania, które padają tuż po rozpoczęciu sezonu na tę wyjątkową i bardzo zdrową roślinę. Warto znać na nie odpowiedź choćby po to, żeby podczas mroźnych zimowych dni cieszyć się pysznymi przetworami!
Ogórek kalorie, ogórek kiszony, ogórek morski, czyli wszystko co musisz wiedzieć o zielonym warzywie!

Ogórek kalorie, ogórek kiszony, ogórek morski, czyli wszystko co musisz wiedzieć o zielonym warzywie! ©Anna Kaczmarz / Polska Press

Ile waży ogórek?


Ogórek może wydawać się dosyć pospolitą rośliną. Dzięki nowoczesnym technologiom uprawy możemy jeść go przez cały rok przy okazji nie tracąc zbyt dużo pieniędzy z portfela. Idealnie pasuje do kanapek, sałatek oraz do obiadu w postaci tradycyjnej mizerii.

Ogórek może być także doskonałą przekąską albo ugasić pragnienie, ponieważ składa się z wody aż w 97%! Pomimo tego, że jest zaliczany do grupy roślin dyniowatych, które mają zwykle pokaźne rozmiary, to dojrzały waży około 200-300g. Po obraniu go ze skóry liczba ta maleje o kilka gramów.

Średnio jedna osoba konsumuje 7 kg ogórka zielonego rocznie. Sporą część tego zajmują przetwory, czyli ogórek kiszony, ogórek małosolny, a także ogórek morski.

Świeży ogórek zielony, a może małosolny?


Sezonowe zbiory ogórków zaczynają się każdego roku w lipcu. Można wtedy zaobserwować na polach, w szklarniach, czy ogródkach dojrzałe warzywa gotowe do zbiorów. To idealna pora na zaplanowanie domowych przetworów, które będą doskonałym dodatkiem do jesiennych i zimowych obiadów.

Nie każdy lubi ogórki w formie przetworów, jednak można bardzo szybko przekonać się do tej formy konserwacji żywności. Nie warto zastanawiać się, ile kalorii ma ogórek małosolny. Lepiej jest go zrobić według poniższego przepisu i cieszyć się zdrowiem przez cały rok!

Przepis na ogórki małosolne



Kluczowymi składnikami w kiszeniu ogórków są przyprawy. Często przygotowując się do robienia przetworów zadajemy sobie pytania: ile soli potrzebują ogórki kiszone? Ile soli na litr wody dodać do ogórków małosolnych?

Przychodzimy z pomocą! Przedstawiamy tradycyjny i prosty przepis na ogórki małosolne:
  1. Dokładnie umyj i osusz ogórki zielone.
  2. Pokrój kilka ząbków czosnku i przygotuj pęczek kopru, kilka liści laurowych, porzeczki i chrzanu, gorczycę oraz ziele angielskie.
  3. Zagotuj 1,5 litra wody i rozpuść w niej 2 łyżeczki soli.
  4. Przygotuj duży pojemnik najlepiej kamionkę.
  5. Wsyp do pojemnika czyste ogórki i zalej je wodą. Następnie przykryj kamionkę.
  6. Kiś co najmniej przez 2 dni.

Sezonowe zbiory ogórków zaczynają się każdego roku w lipcu. Fot. Mariusz Kapala

Ogórek kalorie - czy warto je liczyć jedząc zielone warzywo?


Przeciętny ogórek zielony w 100g zawiera 14 kalorii. To tak niewiele, że jedzenie zielonego warzywa zaleca się w przypadku większości diet. Spalenie jednej porcji ogórka zielonego, czyli około 200g to równoważność 5 minut jazdy na rowerze. Dlatego warto jeść ogórki w różnej postaci: jako ogórki kiszone, ogórki małosolne i świeże.

Ogórek po angielsku


Nie ma co liczyć na podobieństwa w nazewnictwie zielonego warzywa na świecie. Ogórek po angielsku to cucumber, we Francji określany jest jako concombre, a Włosi znają go pod nazwą cetriolo. Jednak okazuje się, że to Polacy są światowymi liderami w ilości zjedzonych warzyw tego rodzaju.

Ciekawostka: Oto największy na świecie ogórek. Waży prawie 13 kilogramów
Cornwall, Wielka Brytania. David Thomas może pochwalić się swoim talentem do upraw. Udało mu się bowiem wyhodować największego na świecie ogórka. Okaz waży prawie 13 kilogramów i wyrósł w szklarni w Cornwall w Wielkiej Brytanii. Poprzedni rekord, ustanowiony w 2003 roku, należy do Alfreda Cobba. Jego warzywo ważyło zaledwie o kilogram mniej.

Źródło: STORYFUL

Komentarze (2)

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
Grunt to smak

Kama (gość)

Zgłoś naruszenie treści

oj tak zgadzam się, sama je kupuję

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
byle do sezonu

Oliwka (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 1

Już nie mogę się doczekać aż będzie sezon, w zeszłym roku zrobiłam za mało słoiczków, ale na szczęście Krakus ma bardzo dobre kiszone ogóreczki, więc dotrwamy.

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

  1. Wiosna w domu - to łatwe!

Polecamy

Kto zasługuje na tytuł Osobowość Roku 2018? [FINAŁ WOJEWÓDZKI]

Kto zasługuje na tytuł Osobowość Roku 2018? [FINAŁ WOJEWÓDZKI]

Nie certol się, tylko rozwiąż najbardziej krakoski quiz

Nie certol się, tylko rozwiąż najbardziej krakoski quiz

Wybieramy MISTRZÓW URODY w Małopolsce - GŁOSOWANIE

Wybieramy MISTRZÓW URODY w Małopolsce - GŁOSOWANIE

Świat może istnieć bez tytoniowego dymu

Świat może istnieć bez tytoniowego dymu