Ogórki małosolne - sprawdzony przepis. Będą chrupiące i pyszne! 5 błędów, które najczęściej popełniamy

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Przygotowanie ogórków małosolnych jest stosunkowo łatwe. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach i wiedzieć jakich błędów unikać, by wyszły aromatyczne i chrupiące. Zobacz na kolejnych zdjęciach popularne błędy przy wykonaniu ogórków małosolnych.
Przygotowanie ogórków małosolnych jest stosunkowo łatwe. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach i wiedzieć jakich błędów unikać, by wyszły aromatyczne i chrupiące. Zobacz na kolejnych zdjęciach popularne błędy przy wykonaniu ogórków małosolnych. AnjelaGr / gettyimages.com
Udostępnij:
Ogórki małosolne są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, dań z grilla czy kotletów. Podpowiadamy, co należy zrobić, by ogórki małosolne były pyszne, aromatyczne i chrupiące. Jakich błędów unikać? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na ogórki małosolne. Palce lizać!

Na skróty

Ogórki małosolne, zalewa i przyprawy

Niewątpliwie ogórki małosolne to przysmak popularny w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ogórków gruntowych, słonej zalewy oraz przypraw:

  • kopru, najlepiej z kwiatostanem,
  • korzenia chrzanu,
  • czosnku,
  • liści laurowych.

Aromatyczne i chrupiące ogórki małosolne stanowią świetny dodatek do kanapek, sałatek czy mięsa z grilla. Można podać je także jako przekąskę.

Bardzo ważne w przygotowaniu ogórków jest zrobienie odpowiedniej zalewy. Zasada jest prosta: na 1 litr wody należy dać 1 łyżkę soli.

Ogórki małosolne - właściwości zdrowotne

Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska. Są lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 11 kcal. Dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i dba o właściwą pracę naszych jelit.

Mają nieoceniony wpływ na poprawę naszej odporności. Ogórki małosolne dzięki fermentacji stają się naturalnym probiotykiem.

Ogórki małosolne zawierają:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminy C, A, K, E,
  • acetylocholinę, która wpływa na regulację ciśnienia krwi,
  • bakterie probiotyczne,
  • kwas mlekowy,
  • wapń,
  • potas,
  • magnez.

Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych

Przy przygotowywaniu ogórków małosolnych niestety często zdarza się popełnić kilka błędów. Nasze ogórki mogą wyjść przesolone, niedosolone, przekwaszone lub puste w środku i niesmaczne.

Podpowiadamy, jakich błędów unikać przy robieniu ogórków małosolnych. Zobacz w galerii. Kliknij w przycisk:

Ogórki małosolne - przepis

(czas przygotowania: ok. 15 minut + moczenie ogórków: ok. 3 godziny)

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • ok.3 l wody,
  • 3 łyżki soli,
  • korzeń chrzanu ok. 10 cm,
  • 6 ząbków czosnków,
  • pęczek kwiatostanu kopru,
  • 2 liście laurowe.
1. Wybór nieodpowiednich ogórków. Do zrobienia ogórków małosolnych unikajmy tych mocno zielonych i przerośniętych. Lepiej wybrać ogórki gruntowe, z jasno-zielonym
1. Wybór nieodpowiednich ogórków.
Do zrobienia ogórków małosolnych unikajmy tych mocno zielonych i przerośniętych. Lepiej wybrać ogórki gruntowe, z jasno-zielonym odcieniem, nawet z nieco żółtymi plamkami. zdjęcie ilustracyjne/123rf

Jak zrobić ogórki małosolne krok po kroku?

  1. Przygotowanie ogórków zacznij od umycia i wyparzenia słoika.
  2. Ogórki dokładnie umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na ok. 3 godziny.
  3. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go w słupki.
  4. Przepłucz czosnek i gałązki kopru.
  5. Odcedź ogórki, możesz odrobinę odciąć ich końce.
  6. W naczyniu ułóż część kopru, chrzanu, czosnku i listek laurowy, na to część ogórków.
  7. Gdy wszystkie przyprawy i ogórki będą w naczyniu przygotuj zalewę: we wrzącej wodzie rozpuść sól, wymieszaj, przestudź i zalej ogórki, tak by woda je dokładnie przykryła.
  8. Zakręć słoik lub przykryj talerzem i odstaw.
  9. Ogórki są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.
Przygotowanie ogórków małosolnych jest stosunkowo łatwe. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach i wiedzieć jakich błędów unikać, by wyszły aromatyczne i chrupiące. Zobacz na kolejnych zdjęciach popularne błędy przy wykonaniu ogórków małosolnych.

Ogórki małosolne - sprawdzony przepis. Będą chrupiące i pysz...

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Warszawa, ul. Wspólna 30
Reklama

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Zakaz handlu w niedzielę. Solidarność chce zaostrzenia przepisów

Materiał oryginalny: Ogórki małosolne - sprawdzony przepis. Będą chrupiące i pyszne! 5 błędów, które najczęściej popełniamy - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie