Oliwa z oliwek: cena, kalorie, właściwości, zastosowanie

Oliwa z oliwek: cena, kalorie, właściwości, zastosowanie

mad

Dziennik Polski 24

Aktualizacja:

Dziennik Polski 24

Oliwa z oliwek ma wiele zastosowań. Nie tylko w kuchni.
1/4
przejdź do galerii

Oliwa z oliwek ma wiele zastosowań. Nie tylko w kuchni. ©pixabay.com

Oliwa z oliwek. Czy wiecie, że największym producentem oliwek jest Tunezja? W ubiegłym roku wyprzedziła nawet Grecję, która właśnie z oliwek słynie! Zobaczcie, co kryje w sobie oliwa z oliwek i dlaczego kobiety w Tunezji smarują nią co rano twarz i włosy. Dlaczego oliwa z oliwek nie może kosztować poniżej 10 zł i dlaczego jest kaloryczna, ale lepsza niż olej?

Oliwa z oliwek - cena


Dobra oliwa z oliwek musi kosztować. Ceny oliwy z oliwek wahają się od około 26 zł, do nawet 130 zł za litrową butelkę. Skąd te różnice? Dlaczego cena oliwy z oliwek jest tak wysoka?
Po pierwsze - używając oliwy z oliwek warto sięgać tylko po oliwę z pierwszego tłoczenia, czyli extra virgin.
Hodowla oliwek to ciężka praca. Pierwsze drzewka zaowocują dopiero pięć lat po posadzeniu.
Potrzebują gorącego klimatu, dlatego głównie sadzone są w basenie Morza Śródziemnego. Uprawiane są już od ponad 5 tysięcy lat! Oliwki cenione są przede wszystkim za olej, który pozyskuje się zarówno z miąższu jak i nasion.
Najlepszą oliwą z oliwek jest ta tłoczona na zimno extra virgin, czyli w temperaturze pokojowej. To najczystszy typ oliwy, jej kolor jest prawie bezbarwny.
Nieco inny kolor – od żółtego po niemal zielony ma oliwa tłoczona na gorąco. Jest to oliwa gorszej jakości.
Wiadomo, że najlepsze oliwy pochodzą od małych, lokalnych producentów. Nie produkują oni oliwy na skalę przemysłową. Sięgajmy więc po jak najwyżej jakości oliwę – skład, pochodzenie, itp., znajdziemy na butelce.

Drzewko oliwne. pixabay.com



Oliwa – kalorie


Dla dbających o linie to będzie zła wiadomość – oliwa z oliwek jest bardzo kaloryczna. W 100 gramach ma aż 884 kalorie. Łatwo więc przeliczyć, że łyżka oliwy z oliwek dodana na przykład do sałatki to aż 88 kalorii. Żeby spalić te kalorie, musielibyśmy na przykład przez piętnaście minut spacerować lub przez osiem minut jeździć na rowerze. Ale głowa do góry! Popularny w naszym kraju olej też ma tyle kalorii co oliwa z oliwek, jednak jego właściwości są o wiele uboższe niż oliwy z oliwek.

Oliwa z oliwek do smażenia


Skoro już przy kuchni jesteśmy, to podstawowym pytaniem jest: czy na oliwie z oliwek można smażyć? Tak, ale lepiej używać do smażenia oliwy rafinowanej.
Oliwa z oliwek extra virgin bardziej pasuje jako dodatek na przykład do sałatek. Oliwa z oliwek wysokiej jakości nadaje się głównie do podsmażania krótkiego lub podsmażania w niskich temperaturach.

Oliwa z oliwek jest bardzo smaczna. Można śmiało dodawać ją na przykład do sałatek. pixabay.com


Oliwa z oliwek – właściwości


Skoro już wiemy, dlaczego lepiej nie smażyć na oliwie i używać jej jako dodatku na przykład do sałatek, pochylmy się nieco nad właściwościami oliwy.
  • Przede wszystkim oliwa z oliwek jest tłuszczem naturalnym, bez zbędnych dodatków. W Tunezji, gdzie produkuje się jej bardzo dużo, stosowana jest w celach zdrowotnych.
  • Co ważne – w oliwie z oliwek nie ma ani grama cholesterolu.
  • Zawiera też kwasy tłuszczowe – jedno- i wielonienasycone. Za co są odpowiedzialne te kwasy? Obniżają „zły” cholesterol, a podnoszą poziom dobrego. Oliwa z oliwek pomaga też pozbyć się z organizmu toksyn.

To między innymi dlatego Tunezyjczycy sięgają po nią tak często.

Profilaktycznie, raz dziennie kobiety i mężczyźnie łykają co rano łyżeczkę oliwy z oliwek. I nie ma się co dziwić. Oliwa z oliwek – chociaż jest tłuszczem – jest bardzo smaczna i aromatyczna.

Oliwa z oliwek na włosy i twarz


Zastanawialiście się dlaczego kobiety mieszkające w rejonach basenu Morza Śródziemnego mają taką piękną cerę i włosy? Odpowiedź jest prosta – codziennie wcierają w twarz i włosy odrobinę najlepszej jakości oliwy z oliwek. Nie potrzeba im wymyślnych i drogich kosmetyków. Te dała sama natura w postaci oliwy z oliwek właśnie.
Skóra po zastosowaniu oliwy z oliwek staje się gładsza i dobrze nawilżona, a to za sprawą zawartej w oliwie z oliwek witaminy F.
Warto podkreślić, że oliwa z oliwek jest też naturalnym filtrem UV, chroniącym skórę przed słońcem!

Oliwa z oliwek nakładana na włosy sprawia, że stają się błyszczące oraz wzmocnione. Często stosowana jest jako maska do włosów. Oliwę nalezy lekko podgrzać, dodać soku z cytryny i nałożyc na włosy na kilka chwil, po czym dokładnie zmyć.

Oczywiście oliwa z oliwek dodawana jest też do kosmetyków - od lat możemy ją znaleźć w mydłach czy balsamach do ciała.

Podobno już w czasach Hipokratesa oliwa z oliwek stosowana była na rany, by szybciej się goiły.
Jak widać - oliwę z oliwek warto nie tylko stosować "od wewnątrz", ale również "na zewnatrz".



Źródło: Dzień Dobry TVN

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Polecamy

Wideo