Oni pokazali, że mają szacunek dla chleba [ZDJĘCIA]

Sylwia Nowosińska
Od lewej: Wojciech Smołka, Gabriela Kurcz i prof. Marek Szczerbiński
Od lewej: Wojciech Smołka, Gabriela Kurcz i prof. Marek Szczerbiński FOT. MICHAŁ GĄCIARZ
Wydarzenie. Na nasz konkurs „Opowieść o chlebie”, organizowany przez Piekarnie Buczek i „Dziennik Polski”, wpłynęło ponad 300 opowiadań. Autorzy najciekawszych prac – nagrodzeni.

Uroczysty finał naszego konkursu odbył się we wtorkowy wieczór. Laureatom nagrody wręczyli Jan i Jerzy Buczkowie oraz redaktor naczelny „DP” Marek Kęskrawiec.

Z każdym z wyróżnionych przez konkursowe jury opowiadań łączyła się ciekawa historia. Prof. Marek Szczerbiński z AGH, który otrzymał pierwszą nagrodę za opowiadanie „Ten od Buczka chleb powszedni”, w swym tekście opowiada o czasach dzieciństwa – gdy mieszkał w pobliżu piekarni Buczek przy ul. Sta­rowiślnej.

– Piekarnia dostarczała wtedy bułki do naszej szkoły – opowiada prof. Szczerbiński. Chleb w „Buczku” sprzedawały wtedy dwie sympatyczne kobiety. U jednej z nich profesor szczególnie lubił kupować. – Wspomniałem o tym w opowiadaniu, a później żona pytała mnie, czy to prawda, była trochę zazdrosna – żartuje profesor.

„Masz w Sobie Wiarę” – to z kolei tytuł opowiadania, którego autorką jest Gabriela Kurcz – zdobywczyni drugiego miejsca w naszym konkursie. – Chciałam pokazać, że dobre rzeczy spotykają nas na co dzień. Wystarczy być otwartym na szczęście, miłość i drugiego człowieka – podkreśla Gabriela Kurcz.

Wojciech Smołka, który zdobył trzecią nagrodę, swe opowiadanie pt. „Okruchy” osadził w realiach II wojny światowej. Zwrócił on uwagę, że szacunek dla chleba jest wciąż ważny, choć coraz rzadziej pielęgnowany.

Prócz nagród komisja konkursowa przyznała 13 wyróżnień. W tym gronie znalazła się również 6-letnia Weronika Kimla. Z jej opowiadaniem wiąże się niezwykła historia. Dziewczynka dowiedziała się o konkursie w dniu, kiedy miała udać się do szpitala przy Strzeleckiej. W oczekiwaniu na wizytę u lekarza rodzice zabrali ją na ciastko do „Buczka”. Weronika zobaczyła ogłoszenie o konkursie i z pomocą mamy napisała pracę. – Bardzo lubię pomagać tacie w pieczeniu chleba. Chętnie mieszam składniki – opowiada Weronika.

Wyróżnienie otrzymał też Ghanshyam Khatri, pochodzący z Indii student fizyki na UJ. Uczy się on polskiego od trzech lat. Jego zdaniem polski chleb jest równie smaczny jak ten pieczony w jego rodzinnym kraju.

sylwia.nowosiń[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie