Pasieka została nagrodzona za orzechy włoskie w miodzie akacjowym, przysmak, którego tradycje sięgają połowy ubiegłego wieku.
- Ponieważ po wojnie ciężko było o słodycze, mój pradziadek Stanisław Kordecki częstował orzechami w miodzie swoje dzieci i wnuki - zdradza Jakub Bełtowicz, prawnuk Stanisława Kordeckiego i pszczelarz w czwartym pokoleniu. Dodaje, że orzechy muszą być bardzo dobrze wysuszone, a miód akacjowy został wybrany dlatego, że długo nie ulega krystalizacji.
Drugie miejsce otrzymało miechowskie PSS Społem za chleb praski, trzecie Andrzej Pietrzyk ze Swojczan za kiszoną kapustę.
Swoje nagrody przyznawała również publiczność. W kategorii "eko produkt" najwięcej głosów otrzymała szarlotka Agnieszki Król z Zagrody Edukacyjnej Pszczółki z Niezwojowic.
Wśród "tradycyjnych specjałów" nagroda przypadła Andrzejowi Pietrzykowi i jego kapuście. W kategorii "smakołyki z legendą" najlepszy okazał się chleb praski, a kategorię "Jak u mamy" wygrały gospodynie z Zarogowa za pulpety wegetariańskie i napój z mięty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?