Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Orzechy w miodzie smakowały najlepiej

(ALG)
Po kapustę od Andrzeja Pietrzyka ustawiały się kolejki
Po kapustę od Andrzeja Pietrzyka ustawiały się kolejki Zbigniew Wojtiuk
Wydarzenie. Właściciele Pasieki Kordecki i Wnukowie z Kaliny Wielkiej zdobyli Grand Prix podczas niedzielnego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Miechowie.

Pasieka została nagrodzona za orzechy włoskie w miodzie akacjowym, przysmak, którego tradycje sięgają połowy ubiegłego wieku.

- Ponieważ po wojnie ciężko było o słodycze, mój pradziadek Stanisław Kordecki częstował orzechami w miodzie swoje dzieci i wnuki - zdradza Jakub Bełtowicz, prawnuk Stanisława Kordeckiego i pszczelarz w czwartym pokoleniu. Dodaje, że orzechy muszą być bardzo dobrze wysuszone, a miód akacjowy został wybrany dlatego, że długo nie ulega krystalizacji.

Drugie miejsce otrzymało miechowskie PSS Społem za chleb praski, trzecie Andrzej Pietrzyk ze Swojczan za kiszoną kapustę.

Swoje nagrody przyznawała również publiczność. W kategorii "eko produkt" najwięcej głosów otrzymała szarlotka Agnieszki Król z Zagrody Edukacyjnej Pszczółki z Niezwojowic.

Wśród "tradycyjnych specjałów" nagroda przypadła Andrzejowi Pietrzykowi i jego kapuście. W kategorii "smakołyki z legendą" najlepszy okazał się chleb praski, a kategorię "Jak u mamy" wygrały gospodynie z Zarogowa za pulpety wegetariańskie i napój z mięty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski