Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Uszka do postnego barszczu

„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów, zlepiając w trójkątne chusteczki, a potem złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak ucho świńskie. Przed podaniem barszczu, zgotować na kipiącej wodzie, a gdy wypłyną, włożyć do wazy.

Farsz do uszek

„Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z dwiema łyżkami bułki tartej”.

Zobacz również

Katarzyna Piter poza turniejem w San Diego. Deblowa porażka polskiej tenisistki

Katarzyna Piter poza turniejem w San Diego. Deblowa porażka polskiej tenisistki

Podbeskidzie - Lechia Gdańsk NA ŻYWO. Lechia ogra "Górali"? Gdzie oglądać?

Podbeskidzie - Lechia Gdańsk NA ŻYWO. Lechia ogra "Górali"? Gdzie oglądać?

Polecamy

"Aniołki Matusińskiego" i "Lisowczycy" w przebraniu? Nowe szaty i wyjście awaryjne

"Aniołki Matusińskiego" i "Lisowczycy" w przebraniu? Nowe szaty i wyjście awaryjne

Estonia szczęśliwa dla Polaka. Mamy biathlonowego wicemistrza świata!

Estonia szczęśliwa dla Polaka. Mamy biathlonowego wicemistrza świata!

Cristiano Ronaldo odniósł się do swojego obscenicznego gestu

Cristiano Ronaldo odniósł się do swojego obscenicznego gestu