Takie są skutki jedzenia mandarynek i pomarańczy
Cytrusy niewątpliwie zawierają wiele cennych witamin, w tym:
- wit. C,
- witaminy z grupy B,
- witaminę PP, a także
- wapń,
- potas,
- likopen (grejpfrut),
- luteinę (pomarańcze).
Zawierają także aktywne substancje, takie jak karotenoidy, flawonoidy, czy kumaryny wykazujące działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne oraz działanie antyoksydacyjne. Owoce cytrusowe zawierają również bardzo ważny dla organizmu błonnik pokarmowy, a także mają korzystny wpływ na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Cytrusy i ich właściwości wychładzające
Należy przy tym pamiętać, że cytrusy to owoce, które naturalnie są uprawniane w ciepłym klimacie, stąd mówi się o ich właściwościach wychładzających. Wspomina o tym szczególnie medycyna chińska, i jej słynna Kuchnia Pięciu Przemian, która zakłada jedzenie zgodne z porą roku i szerokością geograficzną. Wyróżniamy żywność: