Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Owady uczą, bawią i... niektórym smakują

(MAPI)
Dni Owada na Uniwersytecie Rolniczym odbyły się już po raz 14.
Dni Owada na Uniwersytecie Rolniczym odbyły się już po raz 14. FOT. ANNA KACZMARZ
Wydarzenie. Wystawy kilkuset krajowych i egzotycznych owadów, zabawy i konkursy dla dzieci, wykłady dla dorosłych i przede wszystkim ciesząca się niezwykłym powodzeniem „owadzia” kuchnia – tak wyglądały Ogólnopolskie Dni Owada, które już po raz 14. odbyły się na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

Odwiedzający w weekend uniwersytet mogli podziwiać m.in. ptaszniki, skorpiony, owady wodne, a także całą kolekcję owadów preparowanych. Zainteresowani owadzią tematyką mieli też okazję powiększyć swoją wiedzę, korzystając z wykładów wykłaszanych przez naukowców UR.

Wiele atrakcji przygotowano także dla dzieci. Najmłodsi mogli np. nauczyć się wykonywać owady z czekolady czy zrobić sobie tatuaże w owadzich kształtach.

Ogromnym powodzeniem krakowian cieszyła się „owadzia” kuchnia. Można w niej było spróbować m.in. smażonych karaczanów, szarańczy czy larw w sosie. Osoby preferujące inne smaki mogły się natomiast zaopatrzyć w wyroby pszczelarskie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski