Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Owady w terrarium, a także... na patelni [ZDJĘCIA, WIDEO]

(PD)
Wydarzenie. Ponad 5 tysięcy gości przyciągnęła 15. edycja Ogólnopolskich Dni Owada, które tradycyjnie odbyły się na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

– Naszym głównym celem jest oswojenie gości imprezy z owadami. Z badań wynika bowiem, że 20 procent populacji cierpi na entomofobię, czyli strach przed owadami, czasami nawet z irracjonalnych powodów.

WIDEO: Dni Owada 2015

Autor: Piotr Drabik, Dziennik Polski

Dlatego pokazujemy różnorodność świata owadów i pajęczaków – tłumaczył prof. Kazimierz Wiech z UR, który sam był przebrany za muchę.

Wielbiciele owadów oraz pająków mogli nie tylko zobaczyć rodzime, jak i egzotyczne okazów, ale także ich... skosztować. – Owady są bardzo dobrym źródłem białka. Doskonale sprawdzą się w każdej sałatce – przekonywała 22-letnia Magda, studentka UR przygotowująca kanapki ze smażonymi owadami.

– Smakiem przypominają prażony słonecznik, ale niestety wchodzą między zęby – stwierdził 26-letni Mateusz, który odważnie skosztował nietypowego dania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski