– Naszym głównym celem jest oswojenie gości imprezy z owadami. Z badań wynika bowiem, że 20 procent populacji cierpi na entomofobię, czyli strach przed owadami, czasami nawet z irracjonalnych powodów.
WIDEO: Dni Owada 2015
Autor: Piotr Drabik, Dziennik Polski
Dlatego pokazujemy różnorodność świata owadów i pajęczaków – tłumaczył prof. Kazimierz Wiech z UR, który sam był przebrany za muchę.
Wielbiciele owadów oraz pająków mogli nie tylko zobaczyć rodzime, jak i egzotyczne okazów, ale także ich... skosztować. – Owady są bardzo dobrym źródłem białka. Doskonale sprawdzą się w każdej sałatce – przekonywała 22-letnia Magda, studentka UR przygotowująca kanapki ze smażonymi owadami.
– Smakiem przypominają prażony słonecznik, ale niestety wchodzą między zęby – stwierdził 26-letni Mateusz, który odważnie skosztował nietypowego dania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?