Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Owsiane śniadanie

Dominika Wójciak
Życie ze smakiem. Niby wiemy, jak ważne dla samopoczucia, zdrowia i humoru jest dobre śniadanie, ale w godzinach porannych cała ta wiedza ulatuje z naszych głów w zastraszającym tempie.

Tymczasem wstanie z łóżka 10 minut wcześniej, by zjeść pożywne śniadanie, wcale nie jest zadaniem nie do wykonania. Rozwiązań jest kilka, na dobry początek proponuję zaopatrzyć się w słoik pełen płatków owsianych i rozpocząć śniadaniowy eksperyment, który na pewno pozytywnie zaowocuje. Płatki owsiane to produkt niezwykle pojemny w kontekście kulinarnego wykorzystania. Dla przykładu można po prostu ugotować je z wodą i mlekiem i kombinując po drodze z dodatkami stworzyć tysiąc odmian owsianki.

Gotowanie jej trwa nie więcej niż 20 minut, można w tym czasie wziąć prysznic lub zrobić makijaż. Jeśli gotowanie w porze porannej napawa Was przerażeniem, polecam na noc zalać płatki sokiem jabłkowym lub pomarańczowym i zjeść rano ze świeżymi owocami i naturalnym jogurtem. Od czasu do czasu, w ramach porannej rozpusty, warto zmiksować garść płatków z kefirem i z powstałego ciasta usmażyć owsiane racuszki albo iść na całość i zamknąć pod owsianą kruszonką ulubione owoce. Nie wspomniałam jeszcze o owsianych batonach z daktylami i ulubionymi ziarnami albo o pysznych, chrupiących ciasteczkach owsianych, które bardziej niż na śniadanie sprawdzą się w roli zdrowego deseru, ale dla spragnionych energii polecam przygotować całą blachę w poniedziałek wieczorem, a zastrzyk energii będzie do wykorzystania przez cały tydzień. Do kolekcji przyda się jeszcze przepis na owsiany koktajl. Smacznego, zdrowego śniadania!

Koktajl owsiany z **pieczonym jabłkiem i **suszonymi węgierkami

Składniki: 50 g płatków owsianych, 250 ml soku świeżo wyciśniętego z jabłek, 5 suszonych węgierek, 1 jabłko, szczypta cynamonu, mleko owsiane lub inne roślinne

Jabłko podziel na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Płatki i śliwki zalej sokiem jabłkowym i odstaw na kilka godzin lub na noc. Dodaj cynamon i upieczone jabłko, dolej trochę mleka i zmiksuj całość blenderem. Gęstość koktajlu reguluj dolewając tyle mleka, by uzyskać ulubioną konsystencję.

Owsianka z **dynią**

Składniki: 110 g płatków owsianych, 1 plaster dyni, 2 łyżki rodzynek, 250 ml mleka roślinnego + mleko do podania, 250 ml wody, szczypta cynamonu, szczypta soli, 1 ćwiartka jabłka do podania, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich do podania. Płatki wrzuć do rondla razem z dynią startą na tarce o dużych oczkach i rodzynkami. Dodaj mleko, wodę i przyprawy i zagotuj. Gotuj 15-20 minut. Podawaj od razu z orzechami i jabłkiem, polane dodatkowym mlekiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski