Są dzisiaj dostępne jedynie w postaci skamieniałości wystawionych w muzealnych gablotach. Jesiotr, który nieco owe pradawne monstra przypomina całkiem niedawno wrócił na nasze stoły za sprawą hodowlany stawów, gdzie rośnie razem z karpiami czy pstrągami. Niegdyś dzikie jesiotry wyławiane z rzek dostarczały przedniego kawioru, lecz sto lat temu praktycznie wymarły.
Lekcja biologii zaczyna się w chwili, gdy człek wbije w potrawę widelec. Ze środka wyskakuje długa, sprężysta pałeczka równa długości ryby. Sztućce zawisają w powietrzu i każdy zerka na sąsiada czekając co też z owym fantem zrobi. W Wigilijny wieczór dostałem fotografie z tym czymś i pytanie czy to, aby nie tasiemiec lub jakiś inny pasożyt. To nic groźnego. Owa sprężysta pałeczka to tylko struna grzbietowa. Pierwowzór kręgosłupa przodków kręgowców.
U ludzi pojawia się na wczesnych etapach rozwoju zarodkowego, a później zanika. Zaś u jesiotrów zachowuje się przez całe życie. Struna nawet ugotowana jadalna nie jest. Za to mięso owszem. I to całkiem smaczne, choć jak mówią, znawcy, kawior z jesiotra o niebo lepszy.
Pensja minimalna 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?