Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Papryczka chili. Zwiększa odporność i pozwala stracić kilka centymetrów w pasie. Tego nie wiedziałeś o papryczce chili!

opr. Magda Smoleń
Pod ogólnym pojęciem papryczek chili kryje się wiele ich rodzajów i odmian. Różnią się one od siebie rozmiarem, kształtem, a przede wszystkim poziomem ostrości.
Pod ogólnym pojęciem papryczek chili kryje się wiele ich rodzajów i odmian. Różnią się one od siebie rozmiarem, kształtem, a przede wszystkim poziomem ostrości. fot. pixabay
Różnią się od siebie rozmiarem, kształtem, a przede wszystkim poziomem ostrości. Papryczki chili, bo o nich mowa, skrywają też w sobie niesamowite właściwości. Zwiększają odporność, poprawiają krążenie i… pozwalają stracić kilka centymetrów w pasie! Zobacz, czego nie wiedziałeś o papryczkach chili!

Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo ostrym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Okazuje się, że ta niepozorna siostra słodkiej papryki stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki niej możemy zwiększyć odporność, poprawić krążenie oraz stracić kilka centymetrów w pasie.

Spis treści

Papryczka chili, czyli pikantne zdrowie na talerzu

Papryczki chili wykazują lecznicze właściwości i korzystnie wpływają na nasz organizm.
Obecna w nich kapsaicyna wspomaga przemianę materii, dlatego szczególnie poleca się ją osobom na diecie odchudzającej.

Ponadto:

  • wzmacnia odporność
  • chroni przed chorobami serca, nadciśnieniem i cukrzycą
  • pomaga walczyć z komórkami nowotworowymi

Ale to nie wszystko. Zawarte w papryce witaminy A, C, E i B wzbogacają organizm o cenne składniki odżywcze, a także działają antyoksydacyjnie.

Różne rodzaje papryczek

Pod ogólnym pojęciem papryczek chili kryje się wiele ich rodzajów i odmian. Różnią się one od siebie rozmiarem, kształtem, a przede wszystkim poziomem ostrości. Na rynku istnieje wiele odmian papryczek, które można kupić zarówno na dziale świeżych warzyw, jak i pod postacią marynat. Najpopularniejsze to:

  • Peperoni – papryka najprawdopodobniej pochodzi z Peru, gdzie znana i uprawiana była już w czasach starożytnych. Występuje w postaci długich, dochodzących do 15 cm strąków w kolorze czerwonym lub zielonym. Idealnie sprawdza się jako dodatek do klasycznego chili con carne, do sałatek lub jako przystawka. Jej ogniście ostry smak zadowoli wszystkich miłośników pikantnych potraw.
  • Jalapeno – ta pochodząca z meksykańskiego miasta Jalapa odmiana papryki, często spotykana jest już w formie przetworzonej. Ma ciemnozielony kolor, wąski kształt i jest długości połowy ołówka. Choć ma teksturę słodkiej papryki – gruba ściana i chrupkość- jest zdecydowanie ostrzejsza. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań z makaronu i sosów.

Piekielny kurczak z papryczkami jalapeno [PRZEPIS]

Piekielnie dobry kurczak!
Piekielnie dobry kurczak!

Składniki:

  • 4 udka lub pałki z kurczaka
  • 5 papryczek jalapeno
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • ząbek czosnku
  • łyżka octu
  • przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano

Przygotowanie:
Udka z kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek posiekaj, papryczki pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszaj z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Tak przygotowanym sosem polej kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski