reklama

Parówka z owsem - samo zdrowie

RedakcjaZaktualizowano 
Parówki wieprzowe z owsem mają łączyć w sobie tradycyjny smak mięsa z właściwościami prozdrowotnymi ziaren zboża.

ŻYWNOŚĆ. Krakowscy naukowcy wymyślili zdrowszą alternatywę popularnych kiełbas.

- Pomysł parówek z owsem kierujemy do osób, które lubią tego typu wędliny, a jednocześnie dbają o zdrowie i obawiają się nadmiernego spożywania tłuszczu czy soli. Zakładamy, że ich cena będzie niewiele wyższa od standardowych kiełbas półtrwałych dostępnych na rynku - wyjaśnia dr inż. Maria Walczycka, koordynatorka badań z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Analizy laboratoryjne wykazały, że parówki dostępne obecnie na rynku nawet w 50 proc. składają się z tłuszczu i dostarczają zbyt dużej ilości soli. Często przekraczana jest również dozwolona zawartość substancji konserwujących - azotynów. To zaś jest szczególnie niebezpieczne, bo jest potencjalnym czynnikiem rakotwórczym.
Pomimo że dietetycy odradzają podawanie parówek dzieciom i osobom starszym, ze względu na niską cenę są one bardzo popularne.
Okazuje się, że zmielone ziarno owsa lub skrobia owsiana świetnie spełnia swoją rolę jako zamiennik tłuszczu. Dodatek tego zboża do mięsa w ilości 2,5 proc. pozwolił krakowskim naukowcom obniżyć zawartość tłuszczu w parówkach do 20 proc., a soli do 1,4 proc. Udało się również zmniejszyć ilość azotynów do bezpiecznego poziomu.
Dodatkowo, owies wzbogaca produkt o właściwości prozdrowotne. Jego ziarno jest bogate w rozpuszczalne frakcje błonnika, które mają wpływ na utrzymanie korzystnego składu mikroflory jelitowej w organizmie człowieka. Stymulują rozwój probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej i hamują rozwój patogenów. Zawarte w nich substancje obniżają poziom cholesterolu w organizmie, a także opóźniają wchłanianie glukozy. Badania wykazały, że spożywanie owsa wpływa również na zwiększenie libido.
W przypadku parówek nie ma jednak zagrożenia dla przemian hormonalnych w organizmie, bo dodatek owsa jest dużo mniejszy niż w standardowej, śniadaniowej porcji owsianki.
Badania nad nową recepturą prowadzone były w jednym z zakładów mięsnych. Nowa kiełbasa parówkowa została oceniona pod kątem organoleptycznym (m.in. smak, zapach, tekstura), jakości mikrobiologicznej, składu podstawowego i barwy.
- Niestety, zaobserwowano niewielki spadek trwałości kiełbas w trakcie przechowywania chłodniczego. Musimy jeszcze udoskonalić recepturę tak, aby dodatek owsiany nie powodował wzrostu liczby drobnoustrojów, a zwłaszcza drożdży i pleśni - mówi dr inż. Maria Walczycka.
Uczestnicy panelu konsumenckiego ocenili, że smak parówek z owsem nie różni się znacznie od produktu tradycyjnego. Zwracali jedynie uwagę na mniejszą słoność i większą twardość nowych kiełbas.
- Jestem raczej sceptycznie nastawiona do dodatków roślinnych w produktach mięsnych, ale w tym przypadku korzyści ze zmniejszenia tłuszczu w parówkach dzięki wykorzystaniu zamiennika owsianego będą znaczne. Ważne, żeby te parówki były wyraźnie oznakowane i dostępne również dla klientów o mniej zasobnych portfelach - ocenia dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, kierownik Zakładu Żywienia Człowieka. Instytut Zdrowia Publicznego, Wydział Ochrony Zdrowia, CM UJ w Krakowie.
Natalia Adamska
natalia.adamska@dziennik.krakow.pl

Zima 30-lecia w Polsce, zasypie nas śnieg

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

z
zainteresowana

Czy wiadomo jak sprzedają się parówki ? Jest na nie zainteresowanie czy klienci podchodzą sceptycznie ? Jaka jest cena parówek ?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3