Nowy właściciel "Rapidu"
Znana, nie tylko na Sądecczyźnie, firma przetwórstwa mięsa "Rapid" w Moszczenicy Niżnej koło Starego Sącza, zmieniła właściciela, którym został ostatnio Jurgen Klatt. - Teraz ja dostarczam "Rapidowi" krowy rasy mięsnej Aberdeen Augus. Jestem rolnikiem, z wykształcenia i zamiłowania. Zaczynałem od sadu, uprawy czosnku i cebuli. Powróciłem na rolę - mówi Stanisław Pasoń, twórca "Rapidu" - były poseł, który postanowił zakupione kiedyś od skarbu państwa ponad 400-hektarowe gospodarstwo w Izbach przekształcić w hodowlę bydła i koni.
- Natura ciągnie wilka do lasu - twierdzi niemiecko-polski biznesmen. - W Moszczenicy produkujemy na dobę 13-15 ton wędlin i gotowego mięsa. Pracuje tu nieco mniejsza załoga - 160 osób. Jeżeli firma będzie się rozwijać, to zatrudnienie będzie wzrastać. Wprowadziłem nowe produkty, np. boczki, pasztety i parówki.
Na temat sprzedaży "Rapidu" przez Stanisława Pasonia w Sądeckiem mówiło się od kilku miesięcy. Sprawa stała się przedmiotem licznych plotek. Obaj przedsiębiorcy wysokość transakcji uznają za tajemnicę handlową.
Tekst i fot.: JERZY LEŚNIAK
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?