Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pasta jajeczna – przepisy. Pasta jajeczna z serem białym lub serem żółtym. W sam raz na śniadanie

mad
Zobaczcie trzy przepisy na pyszne pasty jajeczne.
Zobaczcie trzy przepisy na pyszne pasty jajeczne. Fot. Paweł Epler
Pasta jajeczna to pomysł na ciekawe śniadanie lub kolację. Jak zrobić pastę jajeczną? Przedstawiamy trzy przepisy naszych Czytelników na wyjątkowe pasty jajeczne: z serem białym oraz serem żółtym. Wszystkie pyszne!

Pasta jajeczna jest bardzo łatwa do zrobienia. Ważne, by wybrać jajka dobrej jakości, a smak obroni się sam. Do pasty jajecznej można dodać – wedle upodobań ­ szczypiorek lub rzodkiewkę. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na pyszne pasty jajeczne.

Pasta jajeczna z twarogiem, jogurtem i rzodkiewkami [PRZEPIS]

Pasta jajeczna z twarogiem, jogurtem i rzodkiewkami.
Pasta jajeczna z twarogiem, jogurtem i rzodkiewkami. Fot. Katarzyna Skuta

Składniki

  • 5 jajek
  • 20 dag twarogu
  • gęsty jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Wykonanie
Jajka ugotować, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki zetrzeć lub pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić.
Posypać szczypiorkiem.
Przepis Katarzyny Skuty

Wiosenna pasta jajeczna z serem, rzodkiewką, dymką i szczypiorkiem [PRZEPIS]

Wiosenna pasta jajeczna z serem, rzodkiewką, dymką i szczypiorkiem.
Wiosenna pasta jajeczna z serem, rzodkiewką, dymką i szczypiorkiem. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • 400 g białego sera półtłustego
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • dwa pęczki szczypiorku
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1/2 pęczka koperku
  • pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
  • sól, pieprz

Wykonanie
Ser rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego sera dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę razem z cebulkami. Jajka zetrzeć w całości na grubych oczkach tarki i dodać do sera. Dołożyć ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest „za suche”, dodać śmietanę.
Przepis Agnieszki Epler, autorki bloga „Lady Kitchen”

Ostra pasta z jajek, sera żółtego, majonezu i wasabi [PRZEPIS]

Ostra pasta z jajek, sera żółtego, majonezu i wasabi.
Ostra pasta z jajek, sera żółtego, majonezu i wasabi. Fot. pixabay

Składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 20 dag ostrego sera żółtego
  • majonez
  • mała cebula lub szczypiorek
  • gęsty jogurt naturalny
  • świeża czerwona papryka
  • łyżeczka musztardy
  • chrzan wasabi do smaku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Jajka i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt i majonez, tak by zrobiła się jednolita masa. Wkroić drobno posiekaną paprykę oraz cebulę (lub szczypiorek), dodać odrobinę musztardy zwykłej i chrzanu wasabi (jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki). Wymieszać, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Pastą można faszerować jajka.
Przepis Justyny Kalemby

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pasta jajeczna – przepisy. Pasta jajeczna z serem białym lub serem żółtym. W sam raz na śniadanie - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski