Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pcim, Kudłacze. Święto z ziemniakiem i korpielem w rolach głównych [ZDJĘCIA]

Katarzyna Hołuj
Katarzyna Hołuj
Święto Pieczonego Ziemniaka i Korpiela to nawiązanie do dawnego zwyczaju świętowania po zakończonych wykopkach. Udane zbiory kończono zabawą przy ognisku, w którym piekły się ziemniaki i korpiele. Piękna pogoda, jaka towarzyszyła nam w ostatnich dniach, sprzyjała nie tylko gospodarzom, którzy właśnie kończyli tegoroczne wykopki, ale też organizatorom wspomnianego święta.

FLESZ - Bon turystyczny obejmie przyszłe wakacje

od 16 lat

Na zaproszenie Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu w Pcimiu do schroniska PTTK na Kudłaczach, gdzie tradycyjnie się ono odbyło, przybyło mnóstwo gości. Byli samorządowcy: wójt Pcimia Piotr Hajduk oraz radni, a także mieszkańcy gminy i turyści, których na Kudłaczach nigdy nie brakuje. Jedzono ziemniaki i korpiele z ogniska i podziwiano występy artystyczne Małych Pcimian i Zespołu Dziecięcego Trzebunianie. Do zabawy przyśpiewywały też panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Pcim. Były też konkursy, m.in. na najdłuższą ziemniaczaną obierkę. Patronem medialnym święta był „Dziennik Polski”.

Oprócz ziemniaków, w gminie Pcim nadal sadzi się korpiele. Są one podstawowym składnikiem jednej z tradycyjnych w tym rejonie potraw wigilijnych. Choćby dlatego gospodarze dbają o to, aby ich nie zabrakło.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski