MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pędy bambusa

Redakcja
Młode, delikatne części jadalnego gatunku bambusa nie zawierają tłuszczu i cholesterolu, a przy tym są dobrym dostawcą tiaminy (wit. B1) i witaminy C oraz potasu. Pędy wiosenne są małe, miękkie, w kolorze kości słoniowej i mają słodki smak. Pędy zimowe - dłuższe, grubsze ich kolor jest kremowo żółty, a smak bardziej zdecydowany.

Czy wiesz, że...

Do Europy docierają już w puszkach. Po otwarciu puszki pędy należy przełożyć do szklanego słoika. Przechowywać można w lodówce nie dłużej, jednak niż 7 dni, zmieniając często wodę. Pędy dostępne są również konserwowane w soli lub sojowym sosie co sprawia, iż przybierają brązowawy kolor, giętkość i miękkość.
Ich pikantny smak powoduje, że stosuje się je głównie do zup i potraw duszonych. Pędy bambusa w zalewie słonej sprzedawane są zwykle w pojemnikach plastikowych. Po otwarciu opakowania powinno się zawartość przełożyć do szklanego słoika, zamknąć, a w lodówce można je przechowywać dość długo. Przed przyrządzeniempowinno się je starannie wypłukać.
Na podstawie: "Jak błysnąć talentem kulinarnym czyli leksykon produktów z różnych stron świata z przepisami" - Hanna Szymanderska Warszawa 2006

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski