Czy wiesz, że...
Do Europy docierają już w puszkach. Po otwarciu puszki pędy należy przełożyć do szklanego słoika. Przechowywać można w lodówce nie dłużej, jednak niż 7 dni, zmieniając często wodę. Pędy dostępne są również konserwowane w soli lub sojowym sosie co sprawia, iż przybierają brązowawy kolor, giętkość i miękkość.
Ich pikantny smak powoduje, że stosuje się je głównie do zup i potraw duszonych. Pędy bambusa w zalewie słonej sprzedawane są zwykle w pojemnikach plastikowych. Po otwarciu opakowania powinno się zawartość przełożyć do szklanego słoika, zamknąć, a w lodówce można je przechowywać dość długo. Przed przyrządzeniempowinno się je starannie wypłukać.
Na podstawie: "Jak błysnąć talentem kulinarnym czyli leksykon produktów z różnych stron świata z przepisami" - Hanna Szymanderska Warszawa 2006
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?