Eksperci uważają, że najlepsza kawa to kawa z ekspresu ciśnieniowego. Ekspresy ciśnieniowe przepuszczają wodę przez kawowy miał pod bardzo wysokim ciśnieniem – powinno ono wynosić co najmniej 10 barów. Ten proces umożliwia wydobycie z napoju pełnię smaku i aromatu. Na rynku dostępne są ekspresy ciśnieniowe w wersji ręcznej (tzw. kolbowe), kapsułkowej oraz automatycznej.
Kawa z kolby
– Kawowi koneserzy najczęściej wybierają ekspresy kolbowe, których obsługa wymaga pewnej wprawy, ale daje pełną kontrolę nad procesem parzenia na każdym jego etapie _– mówi Marcin Duma z neo24.pl. – _Ich nazwa pochodzi od kolby, czyli łyżki, którą nabija się kawą i umieszcza w __ekspresie.
Ekspresy kolbowe pozwalają kontrolować ilość kawy, z której przyrządzamy wywar, a także ciśnienie wody – parametry można dopasować do własnych upodobań. W ekspresie kolbowym przyrządzimy klasyczną małą czarną, a jeśli lubimy kawę z mlekiem, warto szukać modelu wyposażonego w spieniacz, czyli metalową dyszę emitującą parę pod wysokim ciśnieniem, która napowietrza mleko i sprawia, że zamienia się ono w piankę.
Używanie spieniacza nie jest trudne, ale wymaga jednak nieco wprawy i znajomości kilku zasad. Mleko używane do spieniania powinno być tłuste, dobrze schłodzone i przelane do metalowego dzbanuszka.
Kapsułki dla wygodnych
Znacznie mniej wysiłku przy porównywalnych efektach wymaga przygotowywanie kawy w ekspresie kapsułkowym.
– Atrakcyjne ceny i __łatwość obsługi tych urządzeń sprawiają, że mają one swoją stałą grupę odbiorców – komentuje Marcin Duma. – Przygotowanie kawy w ekspresie kapsułkowym sprowadza się do napełnienia zbiornika wodą i włożenia naboju, czyli kapsułki z kawą w wyznaczone miejsce – ekspres zrobi resztę za nas.
Prostota obsługi to niewątpliwy atut ekspresów kapsułkowych, jednak trzeba pamiętać, że dany model zazwyczaj wymaga stosowania nabojów konkretnego typu, co ogranicza gamę kaw do parzenia.
Z drugiej strony, ekspres kapsułkowy może przygotować białą kawę bez konieczności używania dyszy do spieniania mleka. W zestawach do tego przeznaczonych znajduje się osobna kapsułka z mlekiem w proszku, które pod wpływem wody zamienia się w mleczną piankę.
Cuda z automatu
Wysoką jakość parzenia z prostotą obsługi łączą ekspresy automatyczne. Ich obsługa jest równie łatwa, jak w przypadku modeli kapsułkowych, a walory naparu dorównują temu, który możemy uzyskać w ekspresie z kolbą. W modelach automatycznych możemy najczęściej używać dowolnego rodzaju kawy – mielonej lub ziarnistej – ponieważ wiele z nich ma wbudowany młynek, dzięki czemu możemy pić kawę parzoną na świeżo.
Ekspres sam pobiera odpowiednią ilość kawy i wody – po naszej stronie leży wyłącznie napełnienie pojemników. Niektóre z nich posiadają funkcję automatycznego spieniania mleka pobieranego z dodatkowej komory, więc przyrządzenie kawy z mlekiem lub warstwowego latte wymaga minimalnego wysiłku. Ciśnienie wody i moc naparu możemy kon- trolować dzięki wbudowanemu programatorowi.
Niezależnie od modelu ekspresu, który przypadnie nam do gustu, przy wyborze warto pamiętać o tym, że powinien być łatwy w czyszczeniu, a więc możliwy do rozłożenia lub wyposażony w system samoczyszczący. Ważna jest również obecność pojemnika na fusy, który można łatwo opróżnić, a także filtr wody, ponieważ jej jakość jest kluczowa dla dobrego smaku naparu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?