Pełnia zbiorów

WOJ
Dziesięć minionych lat zadecydowało, że gmina Charsznica stała się koronowaną, kapuścianą stolicą Polski. Hodowlę bydła i trzody chlewnej niemal całkowicie wyparło na wskroś nowoczesne warzywnictwo.

Charsznica

   Obecnie na pagórkowatych polach widać, co w tym roku urosło. Tym razem pogoda sprzyjała, więc nadprodukcja tego "krągłego dobra" nie jest, ze względów ekonomicznych, zjawiskiem pożądanym. Ale rok przyszły może tę sytuację zmienić...
   Obecnie nie stosuje się już tradycyjnych metod transportu kapusty przechowalniczej, nadającej się do dłuższego magazynowania. Kapuściane główki pakowane są w drewniane palety i tak transportowane do chłodni. Nie ma praktycznie większego gospodarstwa, które nie wykorzystywałoby tego znaczącego udogodnienia. Czym miejscowi plantatorzy zaskoczą w przyszłym sezonie, na razie trudno powiedzieć. I w tej dziedzinie rodzimej gospodarki widać postęp. (WOJ)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie