Pieczarki - przepisy. TOP 15 dań z pieczarkami naszych Czytelników! Przekąski, dania główne [PRZEPISY]
Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem
Składniki na kruche ciasto (30 malutkich babeczek)
250 g mąki
100 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
sól
Składniki na farsz pieczarkowo-serowy
200 g pieczarek
100 g sera żółtego
szczypior
koperek
sól
pieprz
ostra papryka
łyżeczka masła
Wykonanie
Ciasto. Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Rozwałkować, wyciąć (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepić nimi foremki, nakłuć ciasto i piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Farsz. Starte na tarce o dużych oczkach pieczarki usmażyć na maśle. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wystudzić. Ser również zetrzeć na tarce, wymieszać z pieczarkami. Dodać posiekany szczypior i koperek. Wypełnić farszem babeczki i gotowe.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej