Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczone jabłka: pyszne, słodkie i pachnące różaną konfiturą

Dominika Wójciak
Styczeń i luty to najsmutniejsze miesiące w całym kalendarzu. Po bożonarodzeniowym klimacie nie zostało śladu, choć gwiazdki i lampki mienią się jeszcze próbując nadać miastu nieco magii.

Niby dzień coraz dłuższy, co napawa nadzieją, niby wiadomo, że w końcu przyjdzie wiosna, ale intuicja podpowiada, że do jej nadejścia cała wieczność.

Tę szarą, nijaką rzeczywistość trzeba sobie osłodzić. Kto jeździ na nartach ma problem z głowy, kto musi zostać w mieście, niech sobie chociaż jabłko upiecze. Pyszne, słodkie, pachnące różaną konfiturą…

Pieczone jabłka (4 porcje)

Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1 łyżka masła lub oleju kokosowego, 1 szklanka mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe), ¼ łyżeczki soli, 1 łyżka miodu, 4 duże twarde jabłka (rubin, idared, jonagold, ligol), 4 łyżeczki płatków róży z cukrem lub dobrej konfitury z płatków róży, 4 laski cynamonu

Kaszę dokładnie płuczemy na sicie aż woda będzie przezroczysta. Wkładamy do rondla, dodajemy olej, mleko i sól i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeszcze ciepłą kaszę miksujemy na gładki krem z miodem.

Jabłka myjemy i wydrążamy gniazdo nasienne od góry owocu uważając, by nie przebić skórki. Pogłębiamy otwór w środku jabłka, by zmieścić więcej farszu (małą łyżeczką).

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Jabłka nadziewamy 1 łyżeczką konfitury różanej i kremem jaglanym. Na koniec do wgłębienia wsuwamy laskę cynamonu. Każde jabłko układamy na kwadratowym arkuszu papieru do pieczenia i zawijamy od góry jak cukierek. Tak zapakowane jabłka pieczemy 30 minut. Podajemy gorące.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski