Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczony pasternak w miodowo-musztardowej glazurze

Dominika Wójciak
Fot. Dominika Wójciak
Pasternak to warzywo korzeniowe łudząco podobne do korzenia pietruszki, z tym wyjątkiem, że pasternak jest znacznie większy. To pospolite warzywo, niegdyś uprawiane na potęgę z tej prostej przyczyny, że rośnie, gdzie popadnie, nie ma szczególnych wymagań i zawsze się udaje, dziś zyskało miano retro warzywa i trzeba się trochę natrudzić, by upolować je w osiedlowym warzywniaku.

Łatwiej zaleźć pasternak na placu targowym; z moich obserwacji wynika, że bywa dostępny na Targu Pietruszkowym a i niekiedy można go dostać w kilku stoiskach na Placu Imbramowskim i na Starym Kleparzu.

Warto trochę poszukać, bo pasternak jest pyszny! Słodki i lekko pikantny jednocześnie świetnie się sprawdza zamiast ziemniaczanego puree, smakuje bosko upieczony jak frytki albo podduszony na maśle i ugotowany w warzywnym bulionie, a następnie zmiksowany na krem z solidną porcją szpinaku lub zielonego groszku. Z przypraw pasternak lubi musztardę, miód, wędzoną paprykę, chili, tymianek i rozmaryn.

I jeszcze jedno. Ze względu na słodki smak świetnie się sprawdzi w zastępstwie marchewki w klasycznym cieście marchewkowym, najlepiej upieczonym w formie małych babeczek.

Dziś proponuję pasternak pieczony w miodowo-musztardowej glazurze. Wymieszany z rukolą lub rukwią wodną albo podany z klasycznym hummusem będzie pysznym pomysłem na obiad.

Pieczony pasternak w miodowo-musztardowej glazurze

Składniki:

  • 750 g pasternaku,
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej,
  • 1 -2 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki soli, świeżo mielony czarny pieprz

Do podania:

  • 200 g hummusu,
  • 1 - 2 garści rukoli lub rukwi wodnej, 1 garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190 st. C.

Pasternak umyj, obierz i pokrój w słupki (wielkości klasycznych frytek). Wyłóż warzywo na blachę, dodaj musztardę, miód, olej i sól.

Dodaj tez nieco świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj dłońmi, tak by musztarda i miód dokładnie oblepiły pasternakowe słupki. Wstaw blachę do piekarnika i piecz pasternak 30 minut. Zamieszaj warzywa raz w połowie pieczenia.

Na dużym półmisku rozsmaruj hummus i wyłóż na wierzch upieczony pasternak. Posyp rukolą i posiekanymi orzechami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pieczony pasternak w miodowo-musztardowej glazurze - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski