reklama

Pieczywo Buczek. Jak powstaje chleb u Buczka?

Artykuł sponsorowany Zaktualizowano 
Gdzie kupić w Krakowie dobry chleb? Dlaczego warto kupować chleb na zakwasie? W czym tkwi tajemnica dobrego chleba?

Chleb jak z czasów dzieciństwa

Prawdziwy chleb to owoc ciężkiej pracy ludzkich rąk. To produkt, który kojarzy się z suto zastawionym stołem, z dobrobytem, z ciepłem ogniska domowego. Prawdziwy chleb zabiera nas w świat smaków znanych i pamiętanych z dzieciństwa. Dzięki piekarni Buczek prawdziwy chleb jeszcze istnieje. Przeczytajcie…

Któż z nas nie pamięta smaku świeżego, pachnącego chleba z chrupiącą skórką? Chleba, który był długo świeży, dał się zjeść ze smakiem nawet po kilku dniach od wypieku. Czy dziś kupimy w Krakowie taki właśnie chleb?

Ponoć nigdzie na świecie chleb nie smakuje tak dobrze jak w Polsce. I coś w tym jest! Kochamy chleb i umiemy go robić!

Chleb nasz powszedni – jak to się zaczęło?

Pierwsze chleby zaczęto wypiekać 8 tysięcy lat temu! W starożytnej Grecji znano około 50 przepisów na różnego rodzaju chleby, a w średniowieczu piekarze wypiekali 9 głównych rodzajów chleba.

Archaiczną formę chleba wśród Słowian był placek chlebowy zwany podpłomykiem.

W Polsce chleb zaczęto wypiekać prawdopodobnie już w pierwszych wiekach naszej ery! W XIII wieku znano już ponad 10 gatunków chleba!

Podstawowymi składnikami chleba były i są: mąka, zakwas, woda i sól. Dobry chleb nie potrzebuje żadnych polepszaczy! I taki właśnie chleb powstaje w krakowskiej piekarni Buczek.

Kto jeszcze pamięta chleb praski czy zakopiański ze Starowiślnej?

Historia piekarni Buczek, jednej z ulubionych piekarni krakowian, zaczyna się w 1938 roku, kiedy Jan Buczek otrzymał dyplom i zaczął wypiekać chleb. Początki nie były łatwe. Chleb, pyszny i jedyny w swoim rodzaju, sprzedawał z wiklinowego koszyka. Po wojnie, w 1945 roku, otworzył pierwszą piekarnię. Już wtedy na ulicy Starowiślnej ustawiały się długie kolejki po chleb praski, mazowiecki, zakopiański, pytlowy, czy graham.

Wypiekom i ciężkiej pracy przy chlebowych piecach przyglądał się Jerzy Buczek, najmłodszy syn Jana. I choć Jerzy Buczek skończył prawo, ostatecznie złapał „chlebowego” bakcyla i wybrał zawód piekarza, na całe życie wiążąc się z rodzinnym interesem.

Ale według niego, nie on jest teraz prawdziwym szefem, tylko klienci, którzy robią zakupy w sklepach firmowych piekarni Buczek. A tych jest coraz więcej.
To za jego czasów piekarnia zaczęła się rozrastać, wprowadzono nowe rodzaje chleba, otwarto 39 punktów sprzedaży, wprowadzono nowości. Jedno pozostaje niezmienne – tradycyjny wypiek chleba. Tak jak dawniej.

Chleb od Buczka tylko na zakwasie

Dzisiejsze chleby, pszenne, żytnie, mieszane, pyszne bułki i ciasta powstają w nowym zakładzie przy ulicy Makuszyńskiego w Hucie. Mimo że zakład jest nowoczesny, większość chlebów robi się ręcznie, nie jest to produkcja ”zmechanizowana”.

- Chleb potrzebuje czasu i ludzkiej ręki. Nie da się dobrego i zdrowego chleba zrobić za pomocą maszyn. I pamiętajmy, że wolno znaczy zdrowo – wyjaśnia główny piekarz Buczka.

Najważniejszy w chlebie jest zakwas.

- To szuka, tradycja i wiedza piekarska. Czym jest zakwas? To mieszanina wody i mąki. To ekosystem, w którym żyją różne kultury bakterii kwasu mlekowego i dzikich drożdży. Piekarz za pomocą temperatury i właściwego dokarmiana zakwasu musi panować nad wszystkimi procesami, które tam zachodzą – tłumaczy piekarz.

W piekarni Buczek hodowanych jest aż siedem zakwasów.

- Traktujemy je jak członków naszej piekarskiej rodziny - mówi piekarze.
Na bazie tych zakwasów powstaje 30 gatunków pysznych chlebów, które można kupić na terenie całego Krakowa, w aż 39 punktach sprzedaży. Są chleby pszenne, pszenno-żytnie, żytnio-pszenne i żytnie. Do wyboru, do koloru! Dla każdego, kto ceni dobry chleb.

Chleb od Buczka – jak dawniej

Gruba, pachnąca skórka i smak, który na długo zostaje w pamięci. Tak krótko można scharakteryzować chleby, które powstają w piekarni Buczek. Wszystko to za sprawą tradycyjnych metod produkcji i... czasu.

- Zdradzę, że na przykład chleb BIO potrzebuje ponad 48 godzin, żeby pięknie wyrosnąć i wyśmienicie smakować! A jeden z naszych sztandarowych produktów – chleb kresowy – robimy aż z dwóch zakwasów – pszennego i żytniego – mówi główny piekarz.

I chociaż robienie chleba nie jest jakoś bardzo skomplikowane, trzeba do niego mieć serce i… rękę.

- Nie wymyślono jeszcze maszyny, która zastąpiłaby ludzką rękę. A do dobrego chleba właśnie taka jest potrzebna – podkreślają piekarze. I coś w tym jest, bowiem w Krakowie od dawna się mówi, że chleb od Buczka to król każdego stołu. A cała reszta na tym stole to dworki i dworzanie…

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3