W naszym plebiscycie „Najpopularniejsza Piekarnia i Cukiernia Krakowa 2015” poszukiwaliśmy piekarzy i cukierników z pasją, jak też najlepszych krakowskich wypieków. Spośród kilkudziesięciu kandydatur nasi Czytelnicy w głosowaniu wskazali zwycięzców. Laureaci we wtorek odebrali nagrody – dyplomy oraz vouchery na kampanie reklamowe w naszej gazecie.
– Pamiętam lata 90., kiedy nie było łatwo kupić dobry chleb. Stare piekarnie poznikały, a nowe w większości nastawiły się na ten szybki chleb. Teraz jest zupełnie inna sytuacja, niż mieliśmy przed 15 – 20 laty. Dużo zmieniło się na lepsze i warto to pokazać. Stąd nasz plebiscyt. Bardzo się cieszę, że mogliśmy go zorganizować – podkreślił podczas wtorkowej uroczystości redaktor naczelny „Dziennika Polskiego” Marek Kęskrawiec.
W kategorii Najpopularniejsza Piekarnia Krakowa zwyciężyła Piekarnia – Cukiernia „Dom Chleba”, która ma w Krakowie sieć 40 sklepów. – W tych trudnych czasach, kiedy jest duża konkurencja m.in. ze strony supermarketów, tym bardziej cenne jest, że mamy wierne grono klientów, którzy cenią dobry, naturalny smak i jakość. Dziękujemy za to wyróżnienie! – powiedział Jan Hartabus, właściciel „Domu Chleba” – rodzinnej firmy, którą prowadzi wspólnie z żoną i trójką dzieci.
Drugie miejsce w tej kategorii zajęła Piekarnia Adamskich mieszcząca się przy ul. Długiej 7, a trzecie – Piekarnia Józef Klaś z ul. Petrażyckiego 70. – Mój tato uczył się wypieku chleba od podstaw, od swej mamy. Potem zajmował się handlem mąką, aż w końcu udało mu się zrealizować marzenie i otworzyć własną piekarnię. To jego wielka pasja i cieszymy się, że nasi klienci to docenili – podkreślił Łukasz Klaś. A docenili dlatego, że piekarnia dba o jakość. – Robimy chleb tradycyjnymi metodami, na naturalnym zakwasie – to jest podstawa i tylko wtedy osiągnie się tę jakość, którą cenią klienci – wyjaśnił Łukasz Klaś.
Tylko naturalne produkty (żadnej chemii) wykorzystywane są również w Cukierni Zatorscy z ul. Krowoderskich Zuchów 15c, która głosami naszych Czytelników została wybrana Najpopularniejszą Cukiernią Krakowa 2015. – Od ponad 40 lat prowadzę cukiernię i jeszcze nigdy nie byłem tak szczęśliwy. To wspaniałe podsumowanie mojej działalności – mówił ze wzruszeniem Jerzy Zatorski, odbierając nagrodę. – Bardzo dziękuję wszystkim moim klientom za okazane zaufanie. Oni wiedzą, co dobre i zdrowe, doceniają domowy smak naszych wypieków – dodał.
II miejsce w tej kategorii zajęła Pracownia Cukiernicza „Ptyś” z os. Tysiąclecia, a trzecie – Słodki Warsztat – Pracownia Wypieków Naturalnych z ul. Turniejowej 73F/1. – U nas też wszystko smakuje jak w domu, jak u babci i mamy, ponieważ używamy naturalnych produktów. Nie tylko sprzedajemy pyszne ciastka, ale rozdajemy też uśmiechy i dobrą energię – podkreśliła reprezentująca Słodki Warsztat Agnieszka Starosta-Zgoda.
A jakie wypieki krakowianie uważają za najsmaczniejsze? W tej kategorii najlepszy znów okazał się „Dom Chleba” ze swoim ręcznie wyrabianym chlebem krakowskim na naturalnym zakwasie (I miejsce) oraz ciastkiem „Hiszpan” (II miejsce). Natomiast III miejsce przypadło Pracowni Cukierniczej „Ptyś” – za jej pyszne minipączki z różą i adwokatem oraz minidrożdżówki o różnych smakach (z nadzieniem różanym, czekoladowym, serowym, jabłkowym, makowym, orzechowym itd.). Właściciel zakładu Jan Kwiatkowski zdradził nam receptę na sukces: – To ciasto. Tradycyjne, naturalne, prawdziwe ciasto drożdżowe wymaga naprawdę dużo czasu i my mu ten czas dajemy. Gdy ciasto powoli sobie rośnie, nabiera smaku. Dlatego nasze minidrożdżówki i minipączki cieszą się takim powodzeniem wśród klientów.
Laureatom naszego plebiscytu gratulujemy!
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?