Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierniczki świąteczne ze Słodkiej Manufaktury

Redakcja
Fot. archiwum prywatne
Fot. archiwum prywatne
Święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć bez prawdziwych świątecznych pierniczków. Wypróbuj przepis na pierniczki ze Słodkiej Manufaktury i udekoruj nimi świąteczną choinkę.

Fot. archiwum prywatne

2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
2 kopiate łyżki miodu
2 cale jajka
1 plaska łyżeczka sody
1 kopiata łyżka masła
Przyprawa do pierników – najlepiej własnej roboty

Zmieszać wszystkie suche składniki, dodać szczyptę soli. Rozpuścić masło, wymieszać z miodem i wlać do pozostałych ingrediencji. Dodać rozbełtane jajko i zagnieść. Cienko wałkować (ok.2–3mm) podsypując maka, wyciąć ulubione kształty i piec aż się zarumienia w 180 stopniach. Po upieczeniu pierniczki są twarde, chrupiące i dopiero po kilku dniach „łapią” wilgoć oraz miękną.

Pierniki można dowolnie dekorować lukrami, czekoladą i bakaliami. Nie zapominajcie, że najważniejsze to piec z sercem.

Poleca: Ewa Frymar–Miszczyńska Szefowa cukierni Słodka Manufaktura (www.slodkamanufaktura.com)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski