Fot. archiwum prywatne
2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
2 kopiate łyżki miodu
2 cale jajka
1 plaska łyżeczka sody
1 kopiata łyżka masła
Przyprawa do pierników – najlepiej własnej roboty
Zmieszać wszystkie suche składniki, dodać szczyptę soli. Rozpuścić masło, wymieszać z miodem i wlać do pozostałych ingrediencji. Dodać rozbełtane jajko i zagnieść. Cienko wałkować (ok.2–3mm) podsypując maka, wyciąć ulubione kształty i piec aż się zarumienia w 180 stopniach. Po upieczeniu pierniczki są twarde, chrupiące i dopiero po kilku dniach „łapią” wilgoć oraz miękną.
Pierniki można dowolnie dekorować lukrami, czekoladą i bakaliami. Nie zapominajcie, że najważniejsze to piec z sercem.
Poleca: Ewa Frymar–Miszczyńska Szefowa cukierni Słodka Manufaktura (www.slodkamanufaktura.com)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?