MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi leniwe ze szpinakiem i serem feta

Redakcja
Obiad czwartkowy

Składniki:

8 ziemniaków średniej
wielkości,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 surowe żółtko,
pół kg świeżego szpinaku,
1 łyżeczka oliwy,
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól,
pieprz.

Sos:
pół standardowego opakowania fety,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżeczka oliwy,
2 ząbki czosnku,
100 ml bulionu
(może być z kostki).
Ziemniaki ugotować i ostudzić. Kiedy wystygną, zemleć lub dokładnie rozdrobnić widelcem. Szpinak opłukać i poszatkować. Wrzucić na patelnię podlaną odrobiną oliwy. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut, dla smaku dołożyć odrobinę czosnku i sproszkowanej gałki muszkatołowej. Ostudzony szpinak dodać do zmielonych ziemniaków wraz z żółtkiem i mąką. Łyżką wyrobić całość na gładką masę. Gdyby ciasto było za luźne można dołożyć jeszcze trochę mąki. Uformować ciasto w wałeczek, pokroić na ukośne kopytka, ugotować.
Fetę pokroić na kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę, Wymieszać wszystkie składniki i podgrzać, nie gotować, tak aby całość połączyła się w jednolity sos. Sosem polać kopytka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski