Pierogi na Wigilię 2022. Jakie pierogi podać na świąteczny stół? Najlepsze przepisy naszych Czytelników na wigilijne pierogi [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Najlepsze przepisy na wigilijne pierogi naszych Czytelników!
Najlepsze przepisy na wigilijne pierogi naszych Czytelników! Fot. Paweł Epler
Jakie pierogi podać na wigilijny stół? Z kapustą i grzybami, z makiem, z łososiem, ze śliwką? Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej!

Poniżej znajdziesz przepisy na najlepsze pierogi na wigilijny stół:

  • Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi
  • Wigilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
  • Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich
  • Wigilijne pierogi z wędzonym łososiem
  • Wigilijne pierogi z suską sechlońską i orzechami

Smacznego!

Polecamy:

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi na wigilijny stół [PRZEPIS]

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi na wigilijny stół.
Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi na wigilijny stół. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na ciasto na pierogi

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok 1. szklanki przegotowanej, ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 5 dag margaryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie pierogów z kapustą i grzybami
Obraną cebulę drobno posiekać, podsmażyć na margarynie.
Grzyby przecedzić, drobno pokroić i dodać wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażyć około 30 minut mieszając od czasu do czasu.
Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z podanych składników Zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość ok 3 mm, szklanką wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić. Obtoczyć w mące żeby nie przykleiły się do powierzchni, na którą będziemy je odkładać.
Gotowe pierożki wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Wigilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami [PRZEPIS]

Wigilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami.
Wigilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami. Fot. Paweł Epler

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju
  • jedno jajko
  • ciepła woda

Składniki na farsz

  • 2 puszki masy makowej
  • szklanka rodzynek
  • szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki śliwek wędzonych
  • dwie łyżki miodu
  • pół szklanki suszonych moreli
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie pierogów z makiem, rodzynkami i orzechami
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać sól i olej oraz jajko. Jajko jest konieczne, farsz będzie zawierał orzechy więc ciasto musi być twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewać ciepłą wodę i wyrobić sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawić na pół godziny. Rozwałkować cienko i wykroić pierogi dowolnej wielkości.
Farsz. Orzechy posiekać, śliwki pokroić na drobne kawałki, morele na cienkie paski. Dodać do masy makowej. Dodać żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawić miodem, cynamonem i gałką.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypać uprażonymi pestkami dyni i cynamonem.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"

Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich.
Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. archiwum

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki zamojskiej
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 2 jajka
  • wrzątek, szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych podgrzybków
  • 10 dag słoniny
  • cebula
  • przyprawy

Wykonanie pierogów
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.
Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.
Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Wigilijne pierogi z wędzonym łososiem [PRZEPIS]

Wigilijne pierogi z wędzonym łososiem.
Wigilijne pierogi z wędzonym łososiem. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk)

  • 300 g mąki pszennej 
  • 150 ml gorącej wody 
  • 1 łyżka masła 
  • 1/2 łyżeczki soli

 
Składniki na farsz 

  • 250 g białego sera 
  • 150 g wędzonego łososia 
  • opcjonalnie szczypta soli i pieprzu 

Składniki na sos śmietanowo-koperkowy

  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 4 łyżki śmietany 18% 
  • 1/2 pęczka świeżego koperku 
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie  pierogów z łososiem
Ciasto: Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na min 20 minut pod szklane naczynie. Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie minutę od momentu wypłynięcia.
Farsz: Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego łososia oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Sos śmietanowo-koperkowy: Masło roztopić i zagęszczamy mąką. Dolać wodę, a następnie śmietanę. Mieszać cały czas łyżką lub rózgą, by składniki się połączyły. Doprawić solą. Polać sosem ugotowane pierożki, wyłożone na talerz.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Wigilijne pierogi z suską sechlońską i orzechami [PRZEPIS]

Wigilijne pierogi z suską sechlońską i orzechami.
Wigilijne pierogi z suską sechlońską i orzechami. Fot. Ulla Pałka

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki wrzątku

Składniki na farsz

  • 1/2 kg suski sechlońskiej bez pestki
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 10 dag orzechów laskowych
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 0,25 ml miodu lipowego
  • 0, 25 ml ciepłej wody

Składniki na miodową śmietanę

  • śmietana 18 proc.
  • 0,25 ml miodu lipowego

Wykonanie pierogów z suską sechlońską
Śliwki wsypać do miski. Miód rozpuścić w ciepłej wodzie i zalać nim śliwki. Odstawić, najlepiej na całą noc.
Orzechy zemleć i wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem brązowym. Śmietanę wymieszać z miodem.
Śliwki wyciągnąć z wody i nafaszerować orzechami. Rozwałkować ciasto. Zrobić krążki. Na środek dać nadzianą śliwkę, zlepić. Pierogi ugotować w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać od razu, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podawać z miodową śmietaną.
Przepis Ulli Pałki, autorki bloga „Kuchnia na wzgórzu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Pierogi na Wigilię 2022. Jakie pierogi podać na świąteczny stół? Najlepsze przepisy naszych Czytelników na wigilijne pierogi [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

O
Ola
Aby pierogi wyszły dobre ważna jest dobrej jakości mąką, ja polecam np lubelle :-)
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie