Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z ciecierzycą, czyli kuchnia fushion dla każdego [PRZEPIS]

mad
Zobacz przepis na pierogi z ciecierzycą.
Zobacz przepis na pierogi z ciecierzycą. Fot. materiały prasowe
Coraz częściej w opisach polskich restauracji pojawia się nazwa „kuchnia fushion”. Co oznacza ten kulinarny trend? To umiejętne łączenie tradycyjnych przepisów z różnych zakątków świata w taki sposób, aby tworzyć nowe wersje znanych nam dań. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią eksperymentować. Zobacz przepis na pierogi z ciecierzycą. To wyjątkowa roślina strączkowa pochodząca z Azji.

Korzenie kuchni fushion sięgają XIX -wiecznych podróży do Ameryki. Masowa emigracja na ten kontynent spowodowała naturalne wymieszanie się kultur oraz tradycji, także kulinarnych. Kuchnia fushion to więc nic innego, jak łączenie receptur z różnych krajów, w celu stworzenia nowego, smacznego i oryginalnego dania. Ten trend dedykowany jest osobom, które nie boją się eksperymentować, mają bogatą wyobraźnię oraz są poszukiwaczami nowych smaków. Jak przygotować tego rodzaju potrawę we własnej kuchni?

Pierogi z ciecierzycą

To danie, które łączy tradycyjną, polską recepturę z jednym z charakterystycznych składników kuchni Bliskiego Wschodu: ciecierzycą. Nazywana "grochem włoskim" ciecierzyca (cieciorka), dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. To ciekawe połączenie, dzięki któremu możemy doświadczyć nowych, kulinarnych doznań smakowych. Zobaczcie przepis.

Składniki:
Na ciasto:

  • 550 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 20 g masła
  • 1 szklanka gorącej wody

Na farsz:

  • 1 puszka ciecierzycy z puszki (np. Jasmeen)
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 6 łyżek bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy rozpuszczone w wodzie masło oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i ugniatamy przez około 7 minut. Następnie zawijamy je w folię i odstawiamy na około 30 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dorzucamy także ciecierzycę, posiekaną pietruszkę oraz wlewamy bulion. Wszystko podsmażamy przez około 4 minuty, a po tym czasie miksujemy za pomocą blendera. Powstały farsz doprawiamy solą oraz pieprzem.
Następnie ciasto odwijamy z foli i wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego krążki, na które nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotowe wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na około 4 minuty. Przed samym podaniem możemy podsmażyć pierogi na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli lub wstawić do piekarnika na około 10 minut, aby stały się złociste i chrupiące.

Zobacz też inne dania z cieciorką w roli głównej:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pierogi z ciecierzycą, czyli kuchnia fushion dla każdego [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski