Po raz trzynasty miłośnicy pierogów – potrawy uwielbianej przez Polaków i odwiedzających nasz kraj turystów – będą mieli swoje święto. Festiwal Pierogów, bo o nim mowa, potrwa w tym roku aż pięć dni. Rozpocznie się na Małym Rynku w środę 12 sierpnia i zakończy w niedzielę 16 sierpnia.
Od XVIII wieku pierogi są w polskiej kuchni
– Krakowski Festiwal Pierogów to już kulinarna tradycja _– mówi Leszek Lejkowski, zastępca prezesa Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej, która wspólnie z Urzędem Miasta Krakowa jest organizatorem imprezy. – _Sierpniowy termin imprezy również nie jest przypadkowy i nawiązuje do dawnego obyczaju, nakazującego w święto Matki Boskiej Zielnej święcenie bukietów z ziół i polnych kwiatów oraz właśnie lepienie pierogów. Drugim odniesieniem jest wspomnienie św. Jacka Odrowąża, zmarłego 15 sierpnia 1257 roku. Według legend, święty w czasach głodu wymyślił potrawę z ciasta i nadzienia i karmił nią ubogich. Pewne jest natomiast, że pierogi do Europy sprowadził z Chin Marco Polo. Natomiast do Polski trafiły w XIII wieku z Rusi, dzięki krewnemu św. Jacka – biskupowi Iwo Odrowążowi, który zasmakował w nich w czasie wizyty w __Kijowie.
Św. Jacek i Kazimierz Wielki do wzięcia
W tegorocznej edycji festiwalu udział weźmie 18 restauracji. Producenci najsmaczniejszych wyrobów będą walczyć o statuetkę Kazimierza Wielkiego (nagroda publiczności) i statuetkę św. Jacka z Pierogami (nagroda jury). Są to nagrody przechodnie, otrzymywane na rok.
Drugi dzień festiwalu (13 sierpnia, czwartek) upłynie pod hasłem Konkursu Jury. Każdy uczestnik konkursu będzie mógł zgłosić do niego jeden rodzaj pierogów. Członkowie jury będą oceniać pierogi, przyznając im punkty.
W piątek (14 sierpnia) odbędzie się Konkurs Publiczności. Każdy uczestnik konkursu zgłasza jeden rodzaj pierogów. Głosować może każdy, kto kupi pierogi i wypełni kupon konkursowy. Głosujący będzie mógł także na kuponie wpisać hasło, które jego zdaniem najlepiej wypromuje pierogi, na które oddał głos.
Cudowna Moc Bukietów
Bardzo atrakcyjnie zapowiada się czwarty dzień festiwalu – sobota 15 sierpnia. To kościelne święto Matki Boskiej Zielnej, dlatego główny akcent zostanie położony na zioła.
Na Małym Rynku w tym dniu pojawią się między innymi kupcy z Sukiennic, którzy zorganizują warsztaty układania zielnych bukiecików. Na estradzie w tym czasie występować będzie z krakowskim repertuarem Olek Kobyliński „Makino”.
Jednak uwagę wszystkich z pewnością przykuje stoisko Instytutu Dziedzictwa, który przeprowadzi konkurs na Bukiety Zielne na święto Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Bukiety przy scenie na Małym Rynku zgłaszać będzie można w godz. 10-13.
O godz. 11 w bazylice Mariackiej odprawiona zostanie msza święta w intencji gastronomików i kupców, a po niej barwny korowód przejdzie z placu Mariackiego na Mały Rynek, gdzie nastąpi poświęcenie ziół i bukietów. Około godziny 14 zaplanowano ogłoszenie wyników konkursu, nagrodzenie laureatów i prezentację zwycięskich bukietów. Na scenie w tym dniu wystąpi m.in. Jan Wojdak z zespołem Wawele.
W niedzielę, w ostatnim dniu festiwalu w południe, zostaną ogłoszone wyniki Konkursu Publiczności i Konkursu Jury oraz wręczenie nagród. Przez cały czas na estradzie występować będą artyści. Tuż po oficjalnej ceremonii wręczenia nagród za najsmaczniejsze pierogi wystąpi Krystyna Giżowska.
Warsztaty kulinarne dla dzieci
Organizatorzy zapraszają także najmłodszych. Od środy do piątku odbywać się będą warsztaty kulinarne dla dzieci, zorganizowane przez Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?