W skrócie
Oryginalne guacamole przygotowuje się z dojrzałego awokado rozgniecionego na gładką pastę z dodatkiem czosnku, cebulki, ostrej papryczki, świeżych liści kolendry i ostrej papryczki. W Meksyku używa się do rozcierania składników moździerza. Podpowiadamy, jak zrobić guacamole, które podbije podniebienia smakoszy kuchni meksykańskiej.
Guacamole – przepis na przystawkę
Liczba porcji: porcja dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
- 2 sztuki awokado,
- sok z 1 limonki,
- 1 cebula biała lub czerwona,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 pęczek świeżej kolendry,
- 1/2 papryczki jalapeño,
- 2 pomidory,
- sól do smaku.
Zobacz także: przepis na hummus
Jak zrobić domowe guacamole?
Przygotowanie:
- Dwa dojrzałe awokado należy przekroić na pół, usunąć pestkę i przełożyć je do miski.
- Następnie trzeba rozgnieść je widelcem do pożądanego poziomu grudek lub gładkości.
- Potem trzeba pokroić drobno cebulę, pomidory i posiekać świeżą kolendrę.
- Z papryczki jalapeño można usunąć pestki, aby zmniejszyć ostrość warzywa. Papryczkę należy drobno pokroić i dodać do awokado.
- Następnie do roztartych awokado należy dodać czosnek, sok z limonki i doprawić do smaku solą.
- Na koniec trzeba wszystko razem wymieszać i podawać z kukurydzianymi nachos, czyli kawałkami chrupiącej tortilli.
Co zrobić, aby guacamole nie ciemniało?
Jeżeli przygotuje się zbyt dużo guacamole, to można zaobserwować, że z czasem będzie wyglądać mało apetycznie. Składniki zaczną się utleniać i brązowieć. Sok z limonki ma za zadanie nie tylko dodać kwaśnego smaku, ale tez spowolnić utlenianie guacamole. Aby guacamole nie ciemniało, można też polać je z wierzchu lodowatą wodą i tak zabezpieczone przechowywać w lodówce. Przed jedzeniem wodę trzeba odlać i można cieszyć apetycznie wyglądającym dipem.
Zobacz także: Przepis na pastę z awokado i jajek
Z czym można jeść guacamole?
Poza tradycyjnymi meksykańskimi tortillami guacamole sprawdza się podane do grzanek z pszennego chleba lub razowych bułeczek. Guacamole można też używać do smarowania naleśników, do domowych frytek lub pieczonych ziemniaków.
Awokado jako smak Zachodu
Ciekawostką jest, że w książkach kucharskich z lat 90. XX wieku, awokado określane było nazwą botaniczną, czyli smaczliwką wdzięczną, a samo słowo „dip” w przypadku guacamole tłumaczono jako „maczanka”. Konsumenci coraz chętniej sięgali po egzotyczne dla nich produkty spożywcze i szukali sposobu na ich wykorzystanie w kuchni. A niektóre zagraniczne słowa próbowano kreatywnie przełożyć na język polski.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
kup najtaniej

Joseph Joseph Jj Zestaw 4Desek Do Krojenia Rosegold Foliosteel (60172)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym